Maior susține că rechemarea sa ar fi o greșeală politică în ceea ce privește relația româno-americană

Ambasadorul României în SUA, clujeanul George Maior, a declarat că rechemarea sa în țară ar fi o greșeală politică în ceea ce privește relația româno-americană.

Maior a declarat că ministrul de Externe nu i-a comunicat vreo decizie de demarare a procedurii de revocare.

Declarația a fost făcută miercuri, după ce ambasadorul României în SUA a fost audiat în Comisia de politică externă din Senat.

„Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic. Din punct de vedere profesional nu am ce să-mi reproșez. Ar fi, după părerea mea, o greșeală politică în ceea ce privește relația româno-americană, dar asta e la latitudinea factorului politic”, a declarat George Maior, potrivit Medifax.

El a mai spus că nu are ce să-și reproșeze, din punct de vedere profesional și că și-a făcut datoria.

„Eu mi-am făcut datoria în interesul național românesc. Parteneriatul româno-american e la cel mai bun nivel calitativ și acest lucru se datorează și prestației ambasadei și ambasadorului”, a declarat George Maior.

Ambasadorul României în SUA a fost adudiat, miercuri, în Comisia de Politică Externă din Senat. El a spus că nu a fost informat de către ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, cu privire la intenția de a fi rechemat în țară, după ce a avut o poziție în urma scrisorii transmise președintelui României de Rudolf Giuliani, avocatul președintelui SUA Donald Trump.

„Am avut o discuție amplă cu ministrul de Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie de demarare a procedurii de revocare. Am discutat și despre codul etic, văd că acest lucru a fost subliniat și aici, și de ministrul de Externe, eu m-am apărat argumentat spunând că nu e vorba despre respectarea unui cod etic”, a spus George Maior, în fața comisie parlamentare.

Ambasadorul român în SUA a mai declarat că reacția sa la scrisoarea lui Rudoph Giuliani a fost corectă, acoperită de realitate și oportună.

Citește și:

Clujeanul George Maior, ambasadorul României în SUA, chemat să dea explicații la Ministerul Afacerilor Externe

Avocatul lui Donald Trump i-a scris lui Klaus Iohannis: Protocoalele promovate de Kovesi si Maior subminează statul de drept

Sursa foto: MAE