Matei Nuna, clujean repatriat din Canada: În România, deși lucrurile sunt pe dos, avem un nivel mult mai mare de libertate

În aceste timpuri în care statistica privind depopularea țării ar trebui sa ne îngrijoreze, unii aleg, suprinzător, să revină acasă. Dacă majoritatea celor ce emigrează nu s-ar întoarce nici în ruptul capului înapoi, există și excepții.

Matei Nuna. Foto: Tiberiu Crișan, EBS Radio

Una dintre aceste excepții este Matei Nuna, un copil care voia să fie primarul Clujului, dar a ajuns în Canada. Acum are 27 de ani, iar după 15 ani petrecuți peste Ocean s-a întors acasă ca să-și ajute semenii. Fără să-și mai dorească să fie primar.

Matei, care este la bază inginer, e acum antrenor de biomecanică și putere. El lucrează cu oricine are nevoie de o postură mai frumosă, de rezistență fizică sau de mobilitate crescută.

„Am locuit cu bunica mea în Grigorescu până la 10 ani, după care am plecat la mama mea în Canada”, își începe Matei povestea. A învățat la școala „Ioan Bob” din Cluj-Napoca până în clasa a V-a, după care a plecat.

„Acolo (în Canada, n. red.) m-am integrat foarte repede pentru că jucam baschet. Așa am învățat și engleza”, își amintește el. În locul în care a locuit în Canada nu exista niciun deal. „Singurul deal din zona mea era dealul de gunoi. Trist. Mergeam să ne dăm cu sania pe dealul de gunoi”, a mai spus Matei.

A devenit inginer pentru că, spune el, mereu a căutat o meserie prin care poate să ajute, fie o persoană, fie o mulțime de oameni. „Așa am ales o inginerie care se baza pe energii reciclabile. Am lucrat pentru o companie care economisește peste 60% din încălzirea unor încăperi imense. Mi-am dat seama că, într-adevăr, ajutam lumea, dar îmi făceam mie rău pentru că lucram mereu în praf, în zone în care găseam câte un șobolan mort”, a mai spus Matei.

Cumva s-a gândit să facă un pas „mare” spre România, ca să vadă care este drumul lui în viață. „Mi-am dat seama că nu lucrurile materiale sunt importante și cu câți bani aveam în buzunar, 10.0000 de dolari, am plecat direct spre România”, unde, mai spune el, ținea legătura cu 3 – 4 oameni.

De ce a făcut acest pas mare? „Stilul de viață din Canada e foarte diferit față de cel de aici. Oamenii parcă au tendința să fie mai depresivi. În România mi s-a părut mereu că trăim pentru partea extracurriculară. Trăim să mergem pe munți, să mai facem un grătar, să ne întâlnim cu prietenii la o bere și mereu există activitatea asta care nu ne permite să ne identificăm prin cariera noastră pentru că avem atâtea lucruri de făcut”, a explicat el.

Matei spune că oameni faini peste tot, dar oameni faini ca în România nu o să găsești niciodată. „Asta pentru simplul fapt că oamenii acolo sunt buni pentru că îi forțează legea să fie buni. Aici, dacă vrei sa fii rău, poți să încalci toate legile, nu te stresează nimeni, și atunci oamenii care is buni la suflet, o fac din suflet, nu pentru că așa cere legea”, a mai spus Matei.

Când s-a întors în România s-a lovit de toate problemele de aici. S-a și enervat, dar e convins că „în România, deși lucrurile sunt pe dos, avem un nivel mult mai mare de liberatate”.

Matei a mai povestit că atunci când era mic voia să fie primarul Clujului, ca să schimbe el „băncile lui Funar, care erau roșu, galben și albastru”. Asta i s-a tras de la tatăl lui, care a cochetat cu politica și a vrut să candideze la Primăria Clujului, dar a renunțat pentru că nu mai putea dormi noaptea.

„Eu, văzându-l pe el, am încercat să nu îmi fac aceleași necazuri. Deși iubesc țara asta atât de mult, încerc să mă concetrez pe ce pot face eu ca să schimb lucrurile aici, să fiu eu cel mai profesionist, și poate adaug o cărămidă la ce va fi”, a mai spus Matei Nuna.

Pe tânărul de 27 de ani, doar traficul l-ar face să plece din Cluj. O glumă, desigur. „Nicodată nu am să mai las din fericirea mea pentru bani sau o viață confortabilă”, a explicat el de ce nu ar mai vrea să trăiască altundeva decât aici.

Ascultați aici întregul interviu acordat de Matei Nuna realizatorului emisiunii „Tibi or not to Be”, de la EBS Radio, Tiberiu Cișan.

 

 

 

Ne poți asculta și aici: