Ministrul Energiei speră că anul acesta va fi semnat contractul de construire a hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Ministrul Energiei, Anton Anton, speră că până la sfârșitul acestui an se va semna contractul de construire, prin parteneriat public-privat, a hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești, din județul Cluj.

„Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești este un proiect prioritar pentru România pe care neapărat trebuie să îl realizăm. Așteptăm ca într-o lună să scoatem documentația pentru parteneriatul public privat. Sper că în acest an se va semna contractul de construire a hidrocentralei prin parteneriat public privat, scopul fiind ca aceasta să fie un acumulator de energie, discutăm de energie verde. Sper să fie unul dintre primele astfel de parteneriate care se semnează. Una dintre modalitățile prin care se acumulează mari cantități de energie electrică este schema de la Tarnița-Lăpuștești, care este o chestiune obligatorie. Proiectul este prevăzut în strategia națională de energie”, a declarat Anton Anton, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, există mai multe companii care și-au manifestat interesul de a investi în proiectul de la Tarnița-Lăpuștești.

Lucrările la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, situată pe râul Someșul Cald, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, ar trebui să dureze între 5 și 7 ani, unitatea urmând să aibă patru grupuri de 250 MW fiecare. Realizarea proiectului este estimată la peste un miliard de euro.

Sursa foto: hidrotarnita.ro

Ne poți asculta și aici: