Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Modelul Clujului, preluat de alte orașe mari din țară. Bugetarea participativă prinde contur în Oradea și Sibiu

Clujul a inspirat alte orașe cu programul său de bugetare participativă, cel care presupune finanțarea de către primărie a proiectelor propuse de locuitorii orașului.

Leagăne muzicale, unul dintre proiectele care ar putea fi implementate în Sibiu.

Este și cazul municipiului Oradea, care a atras, pe același model, peste 200 de idei din comunitate, dintre care 10 au ajuns deja în faza de implementare.

„Au fost depuse proiecte din toată paleta. Foarte multe pe zona de interes imediat a cetățeanului, cum ar fi spațiul public, de la stații de tramvai, parcuri, zone amenajate ca parcuri de joacă, dar și pe digitalizare”, a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea.

Peste 150 de proiecte, între care parcări la Zoo, un sistem de bike sharing și leagăne muzicale, au fost depuse și la Sibiu, în cadrul primului proces de bugetare participativă. Sibienii au mai puțin de o lună în care pot vota cele mai utile inițiative, potrivit Mirelei Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei sibiene.

„Vor fi două sesiuni de vot. În prima sesiune se va alege cate un proiect din fiecare dintre cele cinci secțiuni”, a explicat Mirela Gligore.

Cluj-Napoca a fost primul oraș din România care a demarat programul de bugetare participativă, în 2017. Cele mai votate 15 proiecte de la prima ediție se află acum în diferite faze de implementare. Pentru ediția din acest an au fost depuse peste 160 de proiecte.

În 29 septembrie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, primarii din Cluj, Timișoara, Sibiu și Iași vor analiza și alte ptoiecte pe care le pot transfera în orașele pe care le administrează.

Sursa foto: bugetareparticipativa.sibiu

Ovidiu Cornea

 

X
X
X