O scrisoare despre Dumnezeu, redactată de Einstein, vândută la licitație cu aproape 3 milioane de dolari

O scrisoare redactată de savantul Albert Einstein, în care acesta spune că Dumnezeu este „produsul slăbiciunii umane”, a fost vândută pentru 2,89 de milioane de dolari la o licitație organizată marți la casa Christie’s din New York.

Potrivit The Financial Express, citat de Mediafax, documentul fusese evaluat de specialiști la 1 – 1,5 milioane de dolari.

Redactată cu un an înainte să moară, pe 3 ianuarie 1954, în limba germană, scrisoarea a fost trimisă de Einstein, aflat la Universitatea Princeton din New Jersey, SUA, filosofului Eric Gutkind. „Cuvântul <Dumnezeu> nu înseamnă nimic pentru mine decât expresia și produsul slăbiciunii umane, iar Biblia este o colecție de legende pline de înțelepciune, dar mai degrabă primitive”, a scris fizicianul, celebru pentru teoria relativității, în acest document, care se întinde pe o pagină și jumătate.

Einstein a vorbit și despre iudaism, care era, pentru el, „ca toate celelalte religii, o expresie a superstițiilor primitive”.

„Iar poporul evreu, din care fac parte cu bucurie și în a cărui mentalitate mă simt profund ancorat, nu mi se pare mai demn decât alte popoare”, era de părere Einstein, care a adăugat: „Din experiența mea, nu sunt mai buni decât alte grupuri umane, chiar dacă sunt protejați de cele mai rele excese de o lipsă de putere. Nu simt nimic în ceea ce îi privește care ar putea justifica termenul de (popor, n.r.) <ales>”.

Scrisoarea a mai fost scoasă la licitație în 2008, când a fost cumpărată de un colecționar pentru suma de 404.000 de dolari.

În octombrie 2017, o notă redactată de Einstein, privind teoria relativității, a fost vândută la licitație pentru 1,56 de milioane de dolari.

Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată, în 1915, cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului.

Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.

Sursa foto: wikipedia.org