Pedeapsa cu moartea va fi abolită în Malaysia. Toate execuţiile programate vor fi oprite, anunță Guvernul

Noul Guvern din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracţiunile şi va opri toate execuţiile care erau programate.

Ministrul Justiţiei, Liew Vui Keong, a anunţat că Guvernul a decis abolirea pedepsei cu moartea, iar proiectul de modificare a legislaţiei va fi depus în Parlament săptămâna viitoare.

„Este vorba de respectarea unei promisiuni electorale, o măsură care se înscrie în renunţarea la pedeapsa capitală în întreaga lume”, a spus Liew Vui Keong, ministrul Comunicațiilor, potrivit site-ului agenţiei Associated Press, citat de Mediafax.

Peste 1.200 de persoane, inclusiv români, sunt condamnate la moarte în Malaysia. Condamnările la moarte se pronunţau pentru infracţiuni precum crime, trafic de droguri, trădare, răpiri şi terorism.

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că va continua demersurile în cazul românilor condamnați definitiv la pedeapsa capitală în Malaysia. „În prezent, trei cetățeni români sunt în stare de detenție în Malaysia pentru trafic de droguri, dintre care doi au fost condamnați definitiv la pedeapsa capitală, al treilea fiind în etapă procesuală. Încă de la semnalarea cazurilor, Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat şi a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordării de asistență cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur urmărește în mod prioritar evoluția procedurilor judiciare aferente, se consultă în permanență cu avocaţii apărării şi asistă la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice efectuează vizite la penitenciar și menține legătura cu familiile aparținătoare din țară”, au precizat reprezentanții MAE pentru Mediafax.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: