Prima rectificare bugetară din 2018. Bani în plus pentru Sănătate și Educație

Prima rectificare bugetară din 2018 este pozitivă și prevede bani în plus pentru Sănătate și Educație, dar și tăieri de fonduri la SRI, SIE, SPP și Administrația Prezidențială.

Potrivit proiectului făcut public de Guvern, în primele șapte luni ale anului au fost încasări suplimentare la buget de aproape 6 miliarde de lei, cu cinci miliarde mai mult decât la prima rectificare a bugetului de anul trecut.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că proiectul prevede un plus de 178,1 milioane de lei pentru Educație și 891,1 milioane de lei pentru Sănătate. Sumele alocate suplimentar pentru Educație vor acoperi, printre altele, plata burselor pentru elevi și studenți, dar și investiții în unitățile de învățământ. Vor fi achiziționate și echipamente pentru spitale, cum ar fi 300 de incubatoare sau 300 de aparate de testare auditivă pentru nou-născuți.

Printre instituțiile ale căror bugete vor fi mai mici se numără SRI, SIE, SPP, Administrația Prezidențială, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Cercetării și Inovării sau Ministerul Dezvoltării.

Reprezentanții Opoziției susțin însă că rectificarea bugetară este negativă. Viorica Dăncilă MINTE! În semestrul I 2018 s-au încasat cu 4.7 miliarde lei mai puțin decât estimarea din legea bugetului (sursă MFP). Rectificarea bugetară trebuie să țină cont de execuția bugetară nu de estimarea viitoare a execuției bugetare. Astfel, execuția bugetară după primul semestru arată o rectificare bugetară negativă. Reducerea cheltuielilor ține cont de faptul că se vor încasa mai puțin cu 5 miliarde lei și implicit pentru păstrarea deficitului bugetar la 2.97”, a scris senatorul PNL Florin Cîţu, pe Facebook.

Sursa foto: www.gov.ro

Ne poți asculta și aici: