Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

UPDATE Primarul Emil Boc, audiat ca martor în dosarul Microsoft

Emil Boc s-a prezentat joi la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost audiat în dosarul Microsoft. El a declarat, la ieșire, că a fost citat în calitate de martor al apărării.

Emil Boc a fost audiat ca martor în dosarul Microsoft.

UPDATE:

La ieșirea de la audieri, primarul Emil Boc a declarat: „Eu am fost citat ca martor al apărării pentru a preciza condițiile în care s-a aprobat în Guvern o notă cu privire la licențele educaționale pentru calculatoarele din școli. Am precizat faptul că, într-adevăr, la nivelul anului 2011, era o problemă presantă de legalitate cu privire la utilizarea licențelor educaționale pe calculatoarele din școli și exista riscul iminent al blocării procesului educațional ca urmare a situației juridice a acestei licențe. Am prezentat instanței tot ceea ce am știut legat de discuțiile din Guvern și au fost mai multe discuții tehnice pornind de la specificul juridic al notei, care e un act juridic diferit față de o hotărâre de Guvern sau de ordonanță de Guvern și am precizat faptul că suportul discuțiilor poate fi găsit pe stenograma din Guvern, pentru alte detalii”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a precizat că nota de informare privind licențele educaționale Microsoft a fost aprobată de către serviciile de specialitate ale Ministerului Comunicațiilor, condus în 2011 de Valerian Vreme.

„Contractul nu se încheie de către Guvern, ci de către ministere. Eu consider că un ministru nu ia decizii decât după ce are un fundament de legalitate din partea serviciilor de specialitate. Din câte știu, ministerul Comunicațiilor, prin serviciile de specialitate, a avizat, a asigurat caracterul de legalitate. Ministrul nu este jurist prin excelență și nu este obligat să cunoască toate detaliile din acte normative. El poate promova un act normativ sau semna un contract, dacă are suportul de legalitate. Cred că atunci când a semnat acest contract, a avut suportul de legalitate, de acea, repet, ministrul este pus în primul rând să promoveze politici publice, să sesizeze Guvernului problemele cu care se confruntă, asigurarea suportului de legalitate revine specialiștilor, nu ministrului”, a declarat Emil Boc, la ieșirea de la instanța supremă, citat de Mediafax.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Emil Boc a fost chemat ca martor, în dosarul în care Valerian Vreme, fost ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în cabinetul Boc 2, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Valerian Vreme este acuzat de Direcția Națonală Anticorupție că a încheiat un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft pentru şcoli, fără să organizeze licitație, potrivit Mediafax.

Conform rechizitoriului procurorilor anticorupție, „în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract care avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli”.

Procurorii au precizat că acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care acordul-cadru de furnizare nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.

„D.Con-Net AG a achiziţionat licenţele respective la preţul de 2.612.805 euro. Ulterior, în acelaşi context, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 euro”, au arătat procurorii anticorupție.

Astfel, ministerul a fost prejudiciat cu 11.291.794 euro, sumă care reprezintă un folos patrimonial necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

Sursa foto: Facebook/Emil Boc

 

X
X
X