Primele mașini autonome vor putea fi văzute pe străzile Clujului, în toamna acestui an

Mașinile autonome vor circula pe artere din jurul BTarena, dar și în interiorul Sălii Polivalente, în cadrul unei competiții organizate în premieră la nivel național.

Competiția mașinilor autonome se va desfășura pe arterele din jurul BTarena, dar și în interiorul acesteia.

Concurenții sunt provocați să dezvolte soluții de software pe care le aplică pe mașini prototip. În secțiunea indoor va fi reprodusă o intersecție reprezentativă din Cluj, iar traseul va fi în format 3D.

În competiția outdoor, mașinile vor parcurge un traseu real, viteza fiind însă limitată la 10 kilometri pe oră.

„Competiția va avea anumite provocări pentru participanți, care se pot concretiza în aplicații reale, gen intersecții inteligente, care să gestioneze traficul în urma unor procese de Inteligență Artificială. Nu sunt mașini de serie, sunt niște platforme proiectate de noi, replică la o mașină reală. Va fi o comisie de evaluare a candidaturilor, iar noi dorim să se înscrie universități și firme mari, care dezvoltă produse pe tehnologie”, a explicat la EBS Radio Paul Șimon, manager Mimetics.

Primăria lucrează în prezent la implementarea unor sisteme de management de trafic care să tranforme o parte din intersecțiile din oraș în unele inteligente.

„Primăria municipiului este deschisă la orice astfel de evenimente. Facem pași importanți în sensul acesta, fiind prima Primărie care a achiziționat autobuzele electrice. Probabil, viiotrul pas va fi cel al mașinilor autonome, care este de dorit, dar pașii vor fi făcuți pe etape”, a declarat City Managerul Gheorghe Șurubaru.

Competiția dedicată testării soluțiilor de mașini autonome, intitulată Mimetics, va avea loc în luna septembrie.

Ovidu Cornea

Sursa foto: Facebook/BTarena