Proteste la Penitenciarul Gherla. Angajații din închisori cer demisia ministrului Justiției

Personalul de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla va intra, în 10 august, în grevă japoneză, alături de colegii din întreaga țară. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de condițiile de lucru, de faptul că nu au fost plătite orele suplimentare și cer demisia ministrului Justiției, pe care îl acuză de indolență și incompetență. Angajații de la Penitenciarul Gherla nu vor opri activitatea, dar vor purta pe braț banderole albe.

Potrivit sindicaliștilor, la ora actuală sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite

Acest protest noi nu l-am dorit, dar ministrul Justiției este foarte indolent și incompetent în relația cu noi, sindicatele din penitenciare. Protestăm pentru condiții de lucru mai bune, pentru stoparea imputernicilor ilegale, mai ales împotriva directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Octavin Dobrică, care este împuternicit ilegal. Bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate și avem un milion de ore suplimentare neplătite”, a declarat Adrian Ovidiu Bota, președintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla.

El spune că prin aceste acțiuni, angajații din închisori nu cer decât drepturile care li se cuvin și nimic altceva.

Printre revendicările sindicaliștilor se numără condiții de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, plata orelor suplimentare curente, stoparea împutrernicilor ilegale și eliminarea discriminărilor salariale. De asemenea, aceștia cer aprobarea Statutului polițistului de penitenciare. Conform reprezentanților FSANP, la ora actuală sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite.

Federația din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) organizează o serie de proteste la nivel național și amenință că, în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluționate, vor ieși în stradă și vor refuza să mai lucreze.

Conform calendarului protestelor, mitingul urmat de un marș  va avea loc în București, în data de 3 octombrie, iar dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu va rezolva problemele din sistem,  angajații vor refuza să mai lucreze.

Sursa foto: pixabay.com