Rețetele electronice vor putea fi folosite din 2021 în 22 de state din UE. România, așteptată să se alăture programului

Comisia Europeană a anunțat că rețetele electronice prescrise de medicul din țara de origine vor putea fi folosite și în alt stat membru. Finlanda și Estonia au implementat deja acest sistem, iar până în 2021 rețetele electronice vor fi disponibile în alte 22 de state membre.

Serviciul electronic pentru folosirea rețetelor prescrise de medicii din țara de proveniență este dedicat cetățenilor UE care călătoresc într-un alt stat membru. „Serviciul electronic de sănătate transfrontalier este o infrastructură care asigură continuitatea îngrijirii cetățenilor europeni în timp ce călătoresc în străinătate în UE. Acest lucru oferă țărilor UE posibilitatea de a face schimb de date în domeniul sănătății într-un mod sigur, eficient și interoperabil”, informează CE, potrivit Mediafax.

Programul eHealth se bazează pe schimbul de informații între statele membre. „Include schimbul de informații și date între pacienți, furnizorii de servicii medicale, spitale, personalul sanitar și rețelele de informare în domeniul medical; dosare medicale electronice; servicii de telemedicină; dispozitive portabile de monitorizare a pacienților, software pentru programări în sala de operații, chirurgie robotizată, proiecte de cercetare fundamentală în domeniul fiziologiei umane virtuale”, se arată pe site-ul Comisiei.

Treptat, vor fi introduse două servicii electronice în țările UE: ePrescrierea și Sumarul pacientului în format digital. „EPrescrierea permite cetățenilor UE să își obțină medicamentele într-o farmacie situată într-o altă țară a UE, datorită transferului online al prescripției electronice din țara lor de reședință în care sunt afiliate, în țara lor de călătorie. Rezumatul pacienților oferă informații despre aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi alergii, medicamente curente, afecțiuni anterioare, intervenții chirurgicale. Rezumatul este menit să ofere medicilor informații esențiale în limba lor privitoare la pacient, atunci când pacientul vine dintr-o altă țară și poate exista o barieră lingvistică”, mai transmite CE. Cele două servicii vor putea fi schimbate între țările UE cu ajutorul infrastructurii digitale eHealth.

Până în 2021, ambele servicii vor fi implementate treptat în 22 de țări UE: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia. Până atunci sunt așteptate și alte state să se alăture, inclusiv România.

Comisia Europeană informează că datele cu caracter personal ale pacienților vor fi protejate în conformitate cu legislația UE.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: