Robert Simon, medicul care a propus amplasarea defibrilatoarelor în locuri publice: „Vor salva viața pacienților și se reduce din timpul în care aceștia suferă”

Clujul este un oraș în continuă dezvoltare și chiar dacă sistemul medical este bine pus la punct, nimic nu prisosește când vine vorba de salvarea unei vieți. Iar amplasarea de defibrilatoare externe în oraș poate ajuta.

Robert Simon, medic rezident de Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, este cel care a depus proiectul privind amplasarea defibrilatoarelor în locuri publice, în cadrul programului de bugtare participativă. Iar clujenii își doresc acest lucru, având în vedere că a fost unul dintre cele mai votate proiecte în acest an.

Aparatul oferă instrucțiuni vocale celui care îl utilizează, astfel încât chiar și un copil de 8 ani poate să îl folosească în siguranță, spune inițiatorul proiectului, Robert Simon, medic rezident de Terapie Intensivă și voluntar SMURD Cluj.

Așa i-a și venit ideea. În timp ce era voluntar la SMURD Cluj. „Am observat că ar fi utile astfel de aparate și la noi, mă rog, <<furând>> exemplul celor din Occident, bineînțeles. Practic, ideea era simplă. Fiind oferta Primăriei de a acorda fonduri pentru idei practice din comunitate, am zis că merită încercat. Cu atât mai mult cu cât suma totală oferită cuprinde cam tot ceea ce este nevoie pentru proiect”, a declarat Robert Simon.

După calculele lui, pentru proiect este nevoie de 80.000 – 90.000 de euro, în timp ce suma maximă oferită de Primărie pentru un proiect este de 150.000 de euro.

„Defibrilatoarele automate externe își au utilitatea în zonele aglomerate, unde șansa statistică a persoanelor să sufere de stop cardio-respitator este mai mare. Clujul este un oraș în continuă dezvoltare. Clar că populația este în continuă creștere. Sistemul de urgență, cel sanitar este foarte bine pus la punct, din fericire. Suntem un oraș mare, dar conform studiilor și modelelor de afară, se poate interveni în cazul unui stop cadio-respirator chiar înainte de ajungerea echipajelor medicale specializate pentru acordarea asistenței medicale avansate. Practic, ar reduce timpul până la sosirea ambulanței care are un defibrilator și care poate continua resuscitarea. Este o manoperă medicală destul de avansată, dar dar poate fi făcută și de <<laici>>, deci de oameni fără pregătire”, a explicat Robert Simon.

Medicul rezident spune că dacă populația este în continuă creștere, nu același lucru se întâmplă în cazul personalului medical. „Se poate în oricare moment să ne întâlnim cu un astfel de caz. Iar folosirea defibrilatoarelor externe ar salva viața pacienților, ar reduce din timpul în care aceștia ar avea de suferit până la sosirea echipajului medical”, a mai spus Robert Simon.

Proiectul a trecut de cele două etape ale votului din programul de bugetare participativă din Cluj-Napoca, iar în ultima etapă a fost votat de peste 800 de clujeni. Urmează ca Primăria să valideze voturile și să implementeze proiectele agreate de clujeni, inclusiv pe cel care prevede amplasarea acestor defibrilatoare automate externe în locuri publice.

Alexandra Ogruțan

Sursa foto: Facebook/Simon Robert

Ne poți asculta și aici: