România vrea să crească exporturile către China până la peste un miliard de dolari în 2019

România vrea să crească exporturile către China la peste un miliard de dolari în anul următor, ceea ce ar reprezenta o creștere de 66%.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea vrea ca România să depășească cifra de 1 miliard de dolari la exporturi în China.

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, se află în China, pentru o vizită oficială al cărei scop, printre altele este promovarea României ca destinație de investiții. Vineri, ministrul s-a întâlnit cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comerțului și a fost semnat un nou protocol de cooperare economică.

„Reducerea deficitului comercial în relația bilaterală a fost una din temele ridicate de partea română în cadrul lucrărilor Comisiei Inter-guvernamentale. Cele două părți au stabilit un grup de lucru pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale. În acest format, se va face o analiză a barierelor aplicate exporturilor României către China, cu obiectivul de a depăși cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, în 2019”, au arătat reprezentanții ministerului.

Valoarea totală a schimburilor comerciale între România și Republica Populară Chineză a depășit 4 miliarde de dolari, în primele opt luni ale acestui an, din care 604,02 milioane de dolari exporturi românești pe piața chineză, o creștere cu 14,81% față de perioada similară a anul precedent, și 3,43 miliarde de dolari de importuri din China, o creștere cu 26,31%.

Principalele domenii abordate de cei doi domnitari au fost energie, infrastructură, tehnologia informației şi comunicaţiilor, tehnologiile avansate, protecţia mediului şi turismul. În plus, consolidarea cooperării bilaterale în domeniul agriculturii şi exportul românesc de produse agro-alimentare pe piața chineză au fost subiectele evidențiate în discuțiile dintre demnitari.

„Am transmis că economia românească are potențialul de a susține o creștere accelerată a exporturilor. De asemenea, am arătat că guvernul român, orientat spre business, a adoptat o serie de măsuri pentru crearea unui climat de afaceri prietenos, promovând tratamentul egal şi nediscriminatoriu al tuturor partenerilor economici, indiferent de proveniența lor”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Sursa foto: imm.gov.ro

 

Ne poți asculta și aici: