Rusia în 7 filme

Viața ultimului țar, a balerinilor din Teatrul Bolșoi, creștinizarea Rusiei sau evadarea din cel mai mare lagăr concentraționar, ne poartă prin istoria și cultura rusă în acest weekend, la Festivalul de Film „Seri în Moscova”.

Festivalul a debutat joi seara, la cinema Victoria, cu sala arhiplină, spectatorii având parte de proiecția filmul Bolshoi, care prezintă viața balerinilor ruși dintr-o perspectivă regizorală nouă. Festivalul continuă vineri cu comedia „Friday”, care prezintă viața tinerilor la început de weekend și „Viking”, o dramă – thriller istoric, care descrie începutul creștinizării Rusiei.

Sâmbătă, în cadrul festivalului va fi proiectat filmul „Antrenorul”, care va duce spectatorii pe terenul de fotbal și „Sobibor”, un film despre cel de al Doilea Război Mondial, o poveste de evadare din lagărul de exterminare Sobibor, situat în sud-estul Poloniei, unde alături de evrei au fost duși și prizonieri de război sovietici.

Festivalul se încheie duminică cu „Vremea celor dintâi” și „Matilda – Tainele Casei Romanov”, o poveste despre o balerină, țarul Nicolae al II-lea al Rusiei și fratele său, un film care a strâns foarte multe controverse.

„Acest festival dorește să prezinte publicului din România filmele rusești, și să ducă filme românești în Rusia, astfel apropiind cele două culturi. Această a doua ediție este dedicată împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și România”, a declarat Natalia Muzhennikova, Director al Centrului Rus de Știință și Cultură București, Consilierul Ambasadei Federației Ruse în România.

Rebeka Török-Ágoston

Ne poți asculta și aici: