Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Sistemul de alarmare a populației va fi extins la Cluj-Napoca. Pe ce străzi vor fi montate sirenele

Primăria Cluj-Napoca a decis modernizarea și extinderea sistemului de avertizare și alarmare a populației, având în vedere că sirenele nu se aud în tot orașul. Pentru studiul de fezabilitate au fost alocați 134.000 de lei, plus TVA.

Primăria Cluj-Napoca va cheltui 134.000 de lei plus TVA pentru extinderea sistemului de alarmare a populației

La un an de când Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a decis testarea lunară a sirenelor care anunță situațiile de protecție civilă și situațiile de urgență, Primăria Cluj-Napoca va implementa un proiect pentru extinderea acestui sistem.

Cei care se vor ocupa de implementarea acestui proiect, respectiv specialiștii S.C. RDD Security Solution S.R.L., se vor prezenta atât la adresele la care există deja elemente ale sistemului de anunțare și sirene de alarmare, cât și la cele la care urmează să se instaleze elemente noi. Firma a fost desemnată, în urma procedurilor de achiziție publică, să întocmească studiul de fezabilitate pentru implementarea acestui proiect. Pentru acesta s-au alocat 134.000 de lei, plus TVA.

Reprezentanții Primăriei, arată că, potrivit legii, mijloacele de alarmare se pot instala fără plată atât pe clădirile proprietate privată sau care aparțin asociațiilor de locatari, cât și pe instituțiile publice sau firme, indiferent de forma de proprietate.

Care sunt tipurile de alarmă

Începând din 2 august 2017, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a desfășurat în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 12.00, exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Sirenele, însă, nu se aud în toate zonele din Cluj-Napoca.

Simulările vizează verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală. Mai mult, acestea contribuie la îmbunătățirea timpilor de reacție al autorităților în situații extreme.

Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, sunt trei tipuri de alarmă: prealarmă aeriană – 3 sunete, alarmă aeriană – 15 sunete, alarmă la dezastre – 5 sunete.

Lista cu adresele imobilelor în care urmează să fie montate sirenele electronice poate fi consultată AICI.

 

X
X
X