Spitalul Militar din Cluj se transformă și va putea pregăti medici rezidenți

Spitalul Militar din Cluj urmează să aibă de anul viitor statutul de spital clinic.

Asta va presupune atât îmbunătățirea actului medical, cât și posibilitatea ca rezidenții Universității de Medicină și Farmacie să își poată efectua stagiile de pregătire și aici.

Două dintre secțiile unității spitalicești, cea de Cardiologie și cea de Chirurgie Generală ar putea deveni încă din acest an secții clinice. Spitalul, care aniversează 100 de ani de la înființare, a funcționat ca spital clinic și între 1930-1940.

„Ar aduce pentru personalul spitalului plus valoare, cercetare științifică la un alt nivel, dar și o componentă practică, cum ar fi accesarea de fonduri europene, granturi și o mai bună finanțare a spitalulului, dar și dezvoltarea infrastructurii, mai mult decât este în momentul actual. Studenți putem primi, în practica de vară, dar pentru formarea rezidenților trebuie să obținem statutul de secții clinice și apoi de spital clinic. Eu cred că până la jumătatea anului viitor este un termen realist”, a declarat comandantul Spitalului Militar de Urgență din Cluj, dr. Doina Baltar.

Spitalul Militar are în prezent 8 secții, dar și mai multe compartimente cu paturi, fiind al doilea spital militar ca mărime din țară, după cel din București.

Laboratul de imagistică al spitalului a fost dotat în acest an cu un nou sistem de angiografie, dar și un nou RMN.

„RMN-ul este un aparat necesar pentru serviciile medicale performante, pentru evaluarea cazurilor neurologice, oncologice, sunt urgențe care beneficiază de această evaluare. Am avut și înainte, dar era un aparat de generație mai veche. Investițiile Ministerului Apărătii sunt constante și urmează să primim aparatură pentru o sală de asistență la politraumă, o sală de operații și avem în continuare proiecte pentru a achiziționa aparatură conform nevoilor de sănătate ale populației”, a mai spus dr. Doina Baltaru.

Aproximativ 20.000 de pacienți sunt internați anual în acest spital și alți peste 8.000 sunt consultați în ambulatoriu. Doar un sfert dintre pacienții spitalului sunt cadre militare, care provin din Cluj și alte patru județe, restul fiind civili.

Spitalul de la Cluj poate găzdui 300 de militari răniți, în caz de conflict.

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: