Taragotistul Dumitru Fărcaş a murit la vârsta de 80 de ani

Taragotistul Dumitru Fărcaș a murit în noaptea de luni spre marți la Cluj-Napoca, în urma unui infarct miocardic. Artistul avea 80 de ani.

Dumitru Fărcaș, care a împlinit 80 de ani în luna mai a acestui an, era internat în spital, unde a fost dus după ce a suferit un atac de cord.

Maestrul Dumitru Fărcaș și-a petrecut ziua de naștere din acest an pe scenă, alături de colaboratori și prieteni.

Dumitru Farcas – 80 de ani!La multi ani, Maestre Dumitru Farcas!!Spectacol aniversar de exceptie la Cluj – Napoca!!

Publicată de Emil Boc pe Vineri, 11 mai 2018

Dumitru Fărcaș s-a născut la 12 mai 1938, în Groșii Băii Mari, județul Maramureș și a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi, între 1962 și 1967 . El a învațat singur să cânte la taragot, inspirat de taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu sau Iosif Milu, pe care îi asculta la radio.

Dumitru Fărcaș s-a stabilit la Cluj-Napoca, iar în 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților. Cunoscutul taragotist a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian, Coreea de Nord, și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. A fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.

Sursa foto: Muzeul Etnogfrafic al Transilvaniei