Többszáz bíró és ügyész tüntet a Kolozs megyei törvényszék épülete előtt

Becslések szerint többszáz bíró és ügyész vonult ki péntek reggel a Kolozs megyei törvényszék épülete elé. Hogy miért is tiltakoznak illetve mit is követelnek? Egyhangúan az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartását.

A tiltakozók lapokkal a kezükben fejtik ki véleményüket, fehéren-feketén megfogalmazva, többek között ilyen típusú felirattal: „Független igazságszolgáltatást akarunk!„, „A nyomásgyakorlás egy biztos formája: a bírák és ügyészek ellen eljáró különleges ügyosztály létrehozása”, ugyanakkor követelik az alkotmányellenes 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezését. Cristian Dănileţ, a Kolozs megyei törvényszék bírája tájékoztatott, hogy hétfőtől felfüggesztik a munkát a Kolozs megyei bíróságon; a sürgős ügyek, a kiskorúak ügyét szolgáló esetek vagy letartóztatással kapcsolatos kázusok kivételével minden ügy halasztást fog élvezni.

A Kolozs megyei törvényszék bírája megfogalmazta kérését más megyékben dolgozó kollégái felé, hogy hasonlóképpen tegyenek, ugyanis mostanig a központi hatóságokkal folytatott tárgyalások nem vezettek várt eredményekre.

A tiltakozáson számos kolozsvári lakos vett részt, akik ugyancsak megfogalmazták saját véleményüket az üggyel kapcsolatban, párbeszédet alkotván.

A felvétel forrása: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: