Totul despre modul în care trebuie colectate deșeurile la Cluj

Începând de astăzi, colectarea deșeurilor pe patru fracții a devenit obligatorie. Cele patru fracții sunt plastic/metal; hârtie/carton; sticlă și deșeuri menajere.

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari se face astfel: plastic/metal, în containerul galben; hârtie/carton în cel albastru; sticlă în cel verde; iar deșeurile reziduale în containerul negru.

Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj, la gospodăriile individuale (case), gunoiul se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. De asemenea, deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Este interzisă amestecarea deșeurilor și este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate.

PLASTIC/METAL

Se colectează în recipientul galben la blocuri, respectiv în sacul menajer galben la case. Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.

DA: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.

NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite).

HÂRTIE/CARTON

Se colectează în recipientul albastru la blocuri, respectiv sacul menajer albastru la case. Prin împăturire se economisește spațiu!

DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) – acestea se colectează uscate

NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

STICLĂ

Se colectează în recipientul verde la blocuri, respectiv sacul menajer verde la case. Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.

NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla, cum ar fi resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit.

Categorii speciale de deșeuri

DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă.

La blocuri acestea se depozitează pe spațiul verde, în zonă cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare și cu anunțarea Serviciului Spații verzi din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca: 0264 596 030 (interior 4440) în zilele lucrătoare (Luni-Miercuri | 08:00-16:00, Joi | 08:00-17:30, Vineri | 08:00-14:30) sau 24/24: 0264-984 – Telefonul Primarului 0264-955 – Dispeceratul Poliției Locale.

La case, ridicarea acestora se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.

DEȘEURI VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele etc. Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit. În afara programelor stabilite, colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.

DEȘEURI TEXTILE – îmbrăcămintea și încălțămintea uzată pot fi depuse în containerele Asociației Caritas Cluj | 0752 055 046 |www.containeretextile.ro

DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII – Se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) – Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești/platforme subterane și de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, între orele 9:00-13:00.

Puncte fixe (dotate cu containere de culoare verde), în următoarele locații

Strada Bucium – în vecinătatea garajului CTP Cluj-Napoca;
Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”;
Str. Meteor – str. Observatorului, nr. 107;
Strada Bobâlnei, nr 62-64;

De asemenea, DEEE se colectează și la stațiile de colectare manuală SIGUREC amplasate în Piața Ira și Piața 1 Mai, de luni până vineri, între orele 8:00-17:00.

Programul de ridicare al deșeurilor poate fi consultat aici.

În cazul necolectării corespunzătoare a deșeurilor, tariful va fi cu 25% mai mare. De asemenea, persoanele fizice vor fi amendate cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 lei, iar cele juridice cu sume
cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Ne poți asculta și aici: