Turismul cultural, chiar personalizat, câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

Rezervarea din timp a vacanțelor rămâne o variantă preferată de clujeni. Chiar dacă Grecia și Turcia se numără în continuare printre destinațiile preferate, datorită prețurilor, clujenii au început să alegă tot mai mult și destinațiile exotice.

Un sejur rezervat din timp, în țari precum Thailanda, Peru sau Iordania, pornește de la 800-900 de euro de persoană. Numeroși clujeni aleg astfel de vacanțe pentru că le oferă și circuite culturale, pe lângă relaxare. Mulți dintre ei spun că le plac destinațiile exotice, pentru că acolo găsesc o cultură diferită, deci experiențe inedite.

Țări precum Grecia sau Turcia, unde o vacanță costă de la 500 de euro de persoană, rămân la mare căutare în rândul clujenilor. Cu toate acestea, destinațiile mai puțin cunoscute devin tot mai atractive datorită ofertei lor culturale, spune Carmen Ciocean, organizatorul unui târg de turism desfășurat în weekend la Cluj.

„Prinde contur în ultima perioadă turismul cultural. Asta datorită posibilității de a zbura direct din Românie către destinații care în anii anteriori erau mai greu accesibile, dar și din nevoia omului de a decoperi alte cuturi decât cele apropiate zonei noastre. Sunt agenții care vând vacanțe în Peru, Israel, Iordania, care cu zboruri directe din România pot să creeze 20 de zile sau 14 zile acolo, în funcție de circuit”, a declarat Carmen Ciocan.

O tendință nouă în rândul turiștilor este și personalizarea ofertelor

„Tendința este spre servicii personalizate. Noi în Thailanda, de exemplu, oferim 7 nopți în zona de leisure, de relaxare, cum ar fi Phuket și combinam și cu 2 nopți de cazare în Bangkok. Este pe partea de turism în care vizitezi și un oraș și faci cumpărături”, a declarat Cosmin Cismaș, director zonal al unui tur operator internațional.

Numărul celor care accesează oferte early booking crește de la an la an, spun specialiștii. Printr-o rezervare timpurie, prețul unui pachet turistic poate fi redus cu aproape 50%.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: phuket.com