Újjáépül a párizsi Notre Dame székesegyház

Tűz ütött ki hétfőn este a párizsi Notre Dame székesegyházban, a tűz főként az épület felső részében pusztított. Összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a tetőszerkezet is a lángok közé került.

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői és egyházi méltóságok együttérzésüket fejezték ki. Franciaország szimbóluma a Notre Dame székesegyház, és nem csak, hisz az európai és keresztény kultúrát képviseli. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét a teljes pusztulástól. André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet még Szent (IX.) Lajos szerzett a Szentföldről.

Mostanig még úgy tudják, hogy a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, majd terjedt tovább az egész épületre.

Románia párizsi nagykövete, Luca Niculescu, üzenetet osztott meg a Facebook oldalán, meggyőződve arról, hogy a székesegyház újjá fog születni.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök bejelentette, hogy újjáépítik a Notre Dame-ot.

A felvétel forrása: Euronews

Ne poți asculta și aici: