Un proiect care își propune crarea unui ecosistem de tehnologii, cercetare și medicină a fost lansat la Cluj

Proiectul urmărește să ofere servicii medicale inteligente pentru pacienți. Companiile locale de IT au demarat deja mai multe proiecte care vizează, printre altele, introducerea de internet wireless pentru pacienți și digitalizarea unei părți a activității spitalelor.

Rețelele care conectează companiile inovative cu sistemul medical pot ajuta la crearea și replicarea unor soluții de succes.

De exemplu, un produs inovativ de optimizare a administrării medicamentelor pentru bolnavii cronici, care și-a dovedit eficiența în Irlanda de Nord a fost important apoi în țările nordice și în statele baltice, spune liderul Alianței Europene pentru sănătate, Brian O’ Connor, care a fost prezent la Cluj.

„Companiile de inovație care oferă soluții trebuie nu doar să spună că acestea funcționează, ci că pot dovedi că funcționează. Am descoperit în Cluj o sumedenie de companii de inovare, sunt mulți tineri care nu au frică să inoveze, sunt hotărâți să îmbunătățească viața cetățenilor. Mulți dintre aceștia vor avea succes. Dar nu vrem ca acest succes să fie limitat la Cluj, ci trebuie să îl exportăm din Cluj, să spunem că a fost dovedit și să le explicăm oamenilor din rețeaua noatsră ce s-a reușit aici”, a explicat Brian O’ Connor.

Numeroase companii clujene, în special start-up-urile, sunt tot mai interesate de dezvoltarea de soluții pentru sistemul medical.

„La Spitalul Județean de Urgență au avut loc până acum două întâlniri în care am identificat proiecte, nevoi concrete din parte lor atât pe zona de device, cât și pe zona de produse software, iar companiile noastre au venit deja cu soluții și cu oferta de a răspunde la aceste nevoi concrete pe care spitalul le are”, a declarat pentru EBS Radio directorul clusterul Transilvania IT, Bianca Muntean.

Un studiu dedicat orașelor europene, care sunt poli de dezvoltare, a identificat că soluțiile inteligente în domeniul medical pot fi un atu al Clujului, după cum a explicat și purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.

„Clujul este un loc extraordinar din acest punct de vedere pentru că este un oraș în care atât Univeritatea de Medicină și Farmacie, cât și universitățile care oferă formare tehnologică sunt prezente în același spațiu. Primăria este aici pentru a crea contextele necesare de comunicate, întâlnire, interacțiune între persoanele care pot să dezvolte idei, afaceri, start-up-uri cu potențial de multiplicare la nivel global”, a precizat Oana Buzatu.

Proiectul lansat la Cluj, Transylvania Digital Health System, este integrat în Alianța Europeană pentru Sănătate. Organizația conectează autorități medicale, companii și universități din aproape 80 de țări.

Ovidiu Cornea