Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Zero waste – o altfel de abordare la criza deșeurilor

Ne-am obișnuit să vorbim despre criza deșeurilor, despre cum nu funcționează colectarea selectivă la noi în oraș sau despre rata mică de materiale reciclabile care sunt extrase din totalul de deșeuri generate la nivelul populației locale.

Ne raportăm cel mai adesea la experiența personală și la ceea ce vedem cu ochii noștri: companiile de salubritate ridică toate deșeurile reciclabile cu aceași mașină, nu avem suficiente puncte de colectare selectivă, nu știm dacă materialele pe care le-am colectat separat vor ajunge să fie reciclate, rampa de deșeuri e un dezastru ecologocic. Și tot așa. 

Mădă Hruban, de la sustenabil.cj, a început să privească lucrurile diferit după ce și-a dat seama că oamenii preferă să fugă de problemele în loc să le rezolve. 

Dincolo de responsabilitatea instituțională înspre care ne îndreptăm cel mai adesea privirile, încep să apară și altfel de abordări la problema deșeurilor. Și chiar dacă aceste abordări nu își propun să rezolve toate probleme, țin foarte mult de felul în care noi, la nivel de indivizi, putem căuta soluții care să reducă poluarea asociată deșeurilor municipale. 

„Pe mine nu mă obligă nimeni să cumpăr 15 miliarde de pungi. Eu, consumatorul, sunt responsabil de ceea ce cumpăr. Așa că am zis, hai să încercăm să ridicăm standardul și să schimbăm realitatea, de la clientul final înspre producător”, a declarat Mădă Hruban.

Proiectul sustenabil.cj, lansat de Mădă anul trecut, promovează activ conceptul de eliminare (completă!) a risipei asociate cu practicile de consum cărora ne supunem ca societate. Mai exact, este vorba de grija față de deșeuri, înainte ca acestea să devină deșeuri. Adică momentul în care decidem ce cumpărăm, mai exact cât ambalaj (reciclabil sau nereciclabil) ducem cu noi acasă, introducându-l ulterior în ciclul urban de gestionare și tratare a deșeuirlor.

„Pentru noi, reciclarea este doar o industrie care alimentează consumerismul, așa că intereseul pentru sustenabil.cj este minim. Dar categoric că e nevoie de reciclare. Nici eu, care încerc să ating idealul de zero waste , nu reușesc să elimin complet deșeurile”, spune Mădă.

Mădă ne-a povestit despre experiența ei de a încerca, pe cât posibil, să nu genereze niciun fel de deșeu în ultimul an. Recipiente reutilizabile, drumuri de la un magazin la altul sau direct la piață, obținerea de compost din materialele organice și alte ritualuri urbane. La început a fost greu să explice prietenilor de ce face asta de una singură, ce diferență poate să facă o singură persoană. Dar Mădă nu s-a lăsat descurajată și a continuat să creadă că mai sunt oameni în Cluj care gândesc la fel. 

Și pentru că demersul ei a dat roade, Mădă și-a propus să creeze, prin sustenabil.cj, o comunitate de clujeni care să-și asume schimbarea practicilor de consum astfel încât deșeurile să nici nu mai ajungă să fie generate. Proiectele pe care le-a inițiat, deocamdată în stadiu de design sau pilot, se bucură de interesul acestei comunități și încep să capteze atenția a tot mai mulți clujeni. 

Este și cazul unui program pilot care implică colectarea materialelor organice de la participanți și transformarea acestuia în compost care poate fi ulterior utilizat în grădinărit sau amenajarea unui spațiu verde. 

Flaviu Petean

Discuția integrală cu Mădă o puteți asculta AICI