Brânza de Queijo de Ovelha Amanteigado, o brânză moale, crudă, de oaie, a fost desemnată câștigătoarea concursului anual World Cheese Awards 2024, În cursa pentru marele trofeu s-au întrecut anul acesta 4.786 de tipuri de brânzeturi din 47 de țări, iar 240 de experți adunați din întreaga lume au acordat premiul unei mici făbricuţe din Portugalia.
Brânza, produsă de făbricuţa Quinta do Pomar, cu 10 angajați, din Soalheira, Portugalia, a obținut cel mai mare punctaj din cei 14 finaliști care au inclus nu mai puțin de cinci brânzeturi elvețiene, plus articole din Brazilia, Statele Unite, Norvegia, Italia, Germania și Spania.
Brânza câştigătoare este fabricată cu cheag vegetarian, este lipicioasă, lucioasă, untoasă, cu o amărăciune ierboasă (de la cheagul din ciulini) şi este servită, de obicei, prin tăierea blaturilor și cu lingura din centrul ei moale.
„Este o combinație cu adevărat sublimă de proteine și grăsimi. Este cu adevărat o brânză fantastică”, a spus, potrivit CNN, exportatorul portughez de brânză Manuel Maia, unul din juriul internațional.
Adunarea a mii de brânzeturi la temperatura camerei sub un singur acoperiș produce inevitabil o aromă intensă. „Este foarte puternic”, așa a descris John Farrand, directorul general al The Guild of Fine Food, organizatorul concursului din Marea Britanie, atmosfera de la eveniment.
De obicei, localnicii nu câștigă, însă la ultimele trei ediţii, desfăşurate în Spania – 2021, Norvegia – 2023 şi Portugalia – 2024, brânzeturile locale au fost încoronate reginele concursului.
„Poate pentru că brânza se află în zona sa și are acel terroir care face ca vinul pe care îl cumpărați în vacanță să aibă un gust mult mai plăcut când sunteți acolo”, a spus Manuel Maia pentru CNN.
Anul trecut, concursul a fost câștigat de Nidelven Blå, o brânză veche, cremoasă, albastră, semisolidă, din lapte de vacă, făcută de Gangstad Gårdsysteri din Norvegia.
World Cheese Awards este cea mai mare competiţie de acest gen, care atrage concurenţi de pe întreaga planetă, producători mai mici sau mai mari.
Ilona Farkas