Ieri, de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România am celebrat intrarea magnificului manuscris carolingian, 𝐂𝐨𝐝𝐞𝐱 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐮𝐬, în UNESCO, Memoria lumii, au transmis reprezentanţii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. 𝐂𝐨𝐝𝐞𝐱 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐮𝐬 este cel mai cunoscut şi important manuscris medieval aflat într-o colecţie din România ar putea fi expus publicului începând cu luna următoare. Sâmbătă, 16 noiembrie, manuscrisul a fost prezentat pentru prima dată în ultimul sfert de secol, în condiţii speciale, în cadrul unui eveniment festiv restrâns al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Biblioteca Batthyaneum va fi restaurată cu 16 milioane de euro, a anunţat Ministerul Culturii.
Codex Aureus, vechi de peste 1.200 de ani şi aflat de anul trecut pe Lista UNESCO, a fost expus, sâmbătă, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, în cadrul unui eveniment festiv. Manuscrisul nu a fost niciodată expus pentru public în România, putând fi văzut în 1999, în Germania, cu ocazia unei expoziţii care a reunit toate cele patru fragmente ale Evangheliarului din Lorsch, aflate astăzi la Roma, Londra şi Alba Iulia.
“A fost adus azi dimineaţă în această sală. Sala de tezaur în care este păstrat are între 17,5 şi 15,5 grade Celsius temperatura. Umiditatea relativă trebuie păstrată în jur de 45%. În cursul unei zile, ea mai creşte, mai scade. În funcţie de sezonul de afară, temperatura de acolo este puţin mai mică sau mai mare. (…). Aici, înainte să intrăm, a trebuit să scădem temperatura cu 2 grade, pentru că, evident, ea a urcat în timpul în care noi stăm aici. Pentru evenimentul de azi, am avut nevoie de o vitrină specială de la Muzeul Naţional al Unirii capabilă să păstreze o anumită umiditate, o anumită temperatură în interior, cu o anumită structură de lumină pe LED-uri”, a declarat Adrian Cioroianu, Directorul general al Bibliotecii Naţionale a României, citat de Agerpres.
Totuşi, există toate premisele ca publicul român să poată vedea manuscrisul original luna viitoare, în condiţii securizate, timp de două ore pe zi.
“Vestea bună pe care o dau e că intenţionăm în luna decembrie, în pragul Crăciunului, vreme de câteva ore pe zi, manuscrisul să fie expus pentru publicul care va dori să îl vadă. E pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva”, a mai spus Adrian Cioroianu.
În intervenţia sa, codicologul Adrian Papahagi a spus că „suntem în prezenţa a ceva ce probabil a atins Carol cel Mare acum peste 1.200 de ani, (…), suntem în prezenţa unui lucru care are o istorie atât de augustă”.
*** Manuscrisul scris integral cu cerneală de aur este celebru şi prin calitatea excepţională a ornamentării: 202 pagini decorate cu frize
policrome, 12 pagini de canoane biblice ilustrate, 3 tablouri în plină pagină, dintre care două reprezentând portretele evangheliştilor Matei şi Marcu, un frontispiciu miniat şi alte două pagini cu scriere ornamentală.
La mijlocul secolului al XVIII-lea, prima parte a manuscrisului aparţinea bibliotecii arhiepiscopului Vienei, Christoforo Migazzi, de unde, prin achiziţie, în 1782, devenea proprietatea episcopului Batthyany şi ajungea, astfel, la Alba Iulia.
*** Manuscrisul se află depozitat la Biblioteca Batthyaneum în camera intitulată Tezaur, o încăpere blindată, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punctul de vedere al conservării sale.
*** Cea de-a doua jumătate a Codex-ului se află la Biblioteca Vaticanului. iar coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.
*** Biblioteca Batthyaneum, care deţine cea mai mare colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, are profil documentar, fiind destinată cercetătorilor şi specialiştilor.
*** Astăzi, 17 noiembrie, se comemorează 226 de ani de la moartea episcopului Transilvaniei, Ignatius Batthyány (30 iunie 1741 – 17 noiembrie 1798).
*** Ministerul Culturii a anunţat că pe data de 14 noiembrie a fost semnat acordul cu Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene în vederea finanțării cu 280 de milioane de euro a monumentelor istorice aflate pe lista memorandumului „Temelii culturale”, aprobat de Guvernul României pe data de 7 martie. Din această sumă, au fost alocate pentru restaurarea Bibliotecii Batthyaneum 16 milioane de euro.
Ilona Farkas