𝗔 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗹𝗮𝗻𝘀𝗮𝘁 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗿𝗲𝗽𝗲𝗿𝘁𝗼𝗿𝗶𝘂 𝗱𝗲 𝗰𝗮̂𝗻𝘁𝗲𝗰𝗲 𝗮𝗹 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲

Compozițiile sunt grupate în mai multe categorii: „Libertate și pace”, „Cântece de dragoste”, „Natură și anotimpuri”, „Cântece populare”, „Credință” și „Cântece pentru copii”. Melodiile au fost mai întâi nominalizate de comunitățile muzicale (cântăreți de cor, profesori de muzică și studenți la muzică), iar mai apoi au primit voturile publicului care au implicat peste 87.000 de cetățeni din cele 27 de state membre. Aplicaţia include câte șase cântece din fiecare dintre cele 27 de țări ale UE, precum și „Oda bucuriei” a lui Beethoven – imnul UE și un cântec din Marea Britanie – “Should Old Acquaintance Be Forgot”.

Cele 164 de cântece din aplicaţia “The EU Song Book” au fost grupate în șase categorii paneuropene: „Libertate și pace”, „Cântece de dragoste”, „Natura și anotimpuri”, „Cântece populare și tradiții”, „Credință și spiritualitate” și „Cântece pentru copii”, astfel că fiecare ţară este reprezentată cu câte şase melodii.

Fiecare melodie este prezentată pentru voce solo, cu acorduri și cu versuri atât în ​​cele 25 de limbi originale (cuprinzând trei alfabete), cât și în limba engleză. Fiecare partitură are câte un cod QR, care, dacă este accesat, trimite ascultătorul la înregistrările originale.

Albumul de cântece al UE este destinat tuturor iubitorilor de cântece din UE, din statele candidate sau din întreaga lume: pentru momente bune și dialog, concerte, educație, festivaluri, angajamente diplomatice, pentru conversații pentru prima dată într-un tren sau cafenea, cântând în duș sau pe stradă”, potrivit prezentării din aplicaţie.

România este reprezentată de următoarele melodii: “Acolo este ţara mea” – Tudor Gheorghe, “Ce bine că eşti” – Nicu Alifantis, “Au înnebunit salcâmii” – Tudor Gheorghe, “Ciuleandra” – Maria Tănase, “O, ce veste minunată!” – Corul Naţional de Cameră Madrigal, “O lume minunată” – Mihai Constantinescu.

Din Franța, colecția include Hymne à l’amour Édith Piaf, din Italia – „Bella Ciao” (un cântec popular care a servit drept imn pentru rezistența italiană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), iar din Portugalia – „Grândola, Vila Morena” (un imn mobilizator cu un rol marcant în „revoluția garoafelor”).

***Aplicația “The EU Song Book” este disponibilă şi pe App Store și Google Play. În plus, lista de redare poate fi studiată pe site-ul proiectului muzical.

***Proiectul a fost distins cu Premiul European Citizens 2023 de către Parlamentul European.

Ilona Farkas

Ne poți asculta și aici: