135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Cântec emoţionant dedicat poetului nepereche

La 15 iunie 1889 se stingea din viaţă, la vârsta de doar 39 de ani, în Casa de Sănătate din București a doctorului Suțu, cel pe care criticul Titu Maiorescu l-a numit “Luceafărul poeziei româneşti” şi “poetul nepereche”. Mihai Eminescu este omagiat atât între graniţele ţării, cât mai ales în Moldova de dincolo de Prut, unde în urmă cu peste 30 de ani, un compozitor şi interpret, împreună cu soţia sa, i-a închinat un cântec pe versurile lui Grigore Vieru.

 

Doina și Ion Aldea Teodorovici, doi artişti remarcabili din Basarabia care au cântat în 27 august 1991, la Chişinău, “pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională” şi care au militat pentru unirea Basarabiei cu ţara mamă, i-au închinat lui Mihai Eminescu un cântec care a rămas, de peste 30 de ani, nepereche şi nemuritor precum poetul născut la Ipoteşti (jude. Botoşani).

Versurile au fost scrise de un poet de o mare sensibilitate – Grigore Vieru.

**Ion și Doina Aldea-Teodorovici au mers pe scena festivalului Mamaia, unde au adus “salutul libertății noastre”.

Sursa foto: Wikipedia.org

** Ion Aldea-Teodorovici a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice și pentru copii.

** La 15 iunie 1889, criticul Titu Maiorescu nota în jurnalul său: „Astăzi a murit Eminescu, în institutul de alienaţi, de o embolie.

Luceafărul poeziei româneşti, poetul nepereche…”.

** La înmormântarea poetului, în cimitirul Bellu din Capitală, scriitorul și compozitorul Grigore Ventura a rostit necrologul: „… acela ce zace aici înaintea noastră n-a fost al nimănui, ci al tuturor românilor. Nu e dar de mirare că toți îl plângem; dar lacrimile noastre, ale tuturor, se vor schimba în rouă roditoare și binefăcătoare sub razele luminoase ce va răspândi soarele amintirii poetului iubit”.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: