Ana Blandiana, recompensată cu Premiul “Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024”

Credit foto: efe.com

Poeta, prozatoarea, eseista şi jurnalista Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, juriul apreciind că “prin poezia sa nestăpânită, aceasta a dat dovadă de o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii”, după cum a anunţat agenţia spaniolă de presă EFE. Anul trecut, laureatul Premiului Prinţesa de Asturia pentru Literatură a fost scriitorul nipon Haruki Murakami.

Premiile Prinţesa de Asturia, decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei, sunt însoţite de o reproducere a unei sculpturi de Joan Miró – simbolul reprezentativ al premiului -, o diplomă de acreditare, o insignă și suma în numerar de 50 de mii de euro.

Acest premiu se atribuie în opt categorii: arte, literatură, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică şi sport.

Otilia Valeria Coman sau Ana Blandiana, după ce în 1978 i s-a interzis să folosească numele tatălui ei, un preot ortodox declarat dușman de regimul comunist al lui Nicolae Ceaucescu, a fost un oponent ferm al dictaturii comuniste și un apărător marcant al drepturilor omului și democrației.

Ana Blandiana a fondat şi condus Alianța Civică (1991-2001), o organizație independentă care a luptat pentru democrație și a contribuit la intrarea României în Uniunea Europeană, după cum se arată în laudatio publicat de presa spaniolă.

Cu ajutorul titlurilor precum „Calcâiul vulnerabil” (1966), „Al treilea sacrament” (1969), „50 de poezii” (1970), „Evenimente în grădina mea” (1980), „Ora de nisip” (1984) sau “Evenimente pe strada mea” (1988) a obținut recunoașterea publicului român şi internațional, iar dea lungul vieţii a primit numeroase premii și distincții pentru talentul său literar şi pentru activitatea civică.

În 2023 a lansat volumul „Mai mult ca trecutul”, extrem de apreciat de public şi de către critici.

Ceremonia de decernare a Premiilor Prințesa Asturiei va avea loc în luna octombrie, într-o ceremonie solemnă prezidată de regele și regina Spaniei, la Teatrul Campoamor din Oviedo, însoțiți de Prințesa Leonor și Infanta Sofia.

 

Ilona Farkas

Ne poți asculta și aici: