Liceeni din toată lumea se pot înscrie la cea de-a doua ediţie a primului concurs internaţional de artă murală din România – „Murals of Youth”, organizat la Cluj – Napoca între 30 august şi 1 septembrie. Potrivit organizatorilor, ”Murals of Youth” este singurul festival şi concurs internaţional de artă murală dedicat elevilor de liceu.
„Evenimentul aduce împreună tinerii artişti, profesioniştii şi comunitatea, transformând centrul oraşului Cluj-Napoca într-o expoziţie impresionantă şi vie. Cu live painting, ateliere dedicate publicului larg şi conferinţe, festivalul promovează expresia creativă şi conexiunile culturale într-un mod energic şi educativ”, arată sursa citată.
Cei care doresc să participe la concurs trebuie să trimită schiţe, portofolii şi detalii de înregistrare, până în data de 30 iunie. După această dată, va avea loc selecţia elevilor, efectuată de un juriu format din patru artişti, iar în luna iulie vor fi anunţaţi participanţii la concurs. Singura condiţie pentru concurenţi este să fie elevi de liceu (clasele IX-XII).
Obiectivul principal al festivalului este să promoveze educaţia prin artă, oferind tinerilor participanţi, dar şi publicului larg o platformă de explorare a artei şi a abilităţilor artistice. Pe lângă concurs, festivalul găzduieşte pentru vizitatori cursuri speciale de artă. Totodată, festivalul creează un mediu propice pentru discuţii libere între elevi şi profesionişti, oferindu-le şansa de a-şi împărtăşi experienţele şi de a primi sfaturi practice, transmis organizatorii.
Proiectul este iniţiat de prof. dr. Sergiu Georgian Mazerschi, când în anul 2021 l-a gândit ca o activitate extraşcolară, iar Comunitatea 156 este formată din elevi / foşti elevi şi profesori ai Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca.
”Scopul comunităţii este schimbarea felului în care este privit sistemul de învăţământ din România, prin organizarea de activităţi extraşcolare care nu se regăsesc în curriculă, pentru a pregăti elevii să devină profesionişti, oameni care să aducă un plus de valoare societăţii. De asemenea, membrii Comunităţii 156 îşi propun să ajute la organizarea unor astfel de comunităţi în cât mai multe şcoli din România”, se mai arată în comunicatul organizatorilor.
(Ilona Farkas)