Somnul odihnitor de aproximativ opt ore aduce cu sine beneficii nebănuite asupra organismului. În această pauză, corpul nostru se revigorează şi îşi îmbunătăţeşte funcţiile, în special cele metabolice, imunitare şi nervoase.
O viaţă sănătoasă din punct de vedere fizic şi psihic este rezultatul echilibrului între muncă, odihnă şi alimentaţie cumpătată. Specialiştii vorbesc de necesitatea de a ne ghida după “regula de 8”: “Cele 24 de ore ar trebui să le împărţim echilibrat după regula de 8: opt pentru mine, pentru sufletul meu, opt pentru ceilalţi (serviciu), opt pentru somn. Cred că prima regulă pentru a avea viaţa pe care ne-o dorim este să avem un somn bun şi odihnitor, în caz contrar organismul nu va reuşi să facă ceea ce are de făcut. Somnul are o contribuţie uriaşă în toate procesele care au loc la nivelul organismului nostru”, a spus Iuliana Dabija, nutriționist și psihonutriționist, sportivă de performanță, antrenor personal și de grup, dar și consilier în dezvoltare personală.
În această pauză de refacere, toate sistemele au de câştigat, însă trei sunt cele asupra cărora odihna are beneficii majore: nervos, imunitar şi metabolic. “Când suntem privaţi de somn, corpul nostru este expus inflamaţiilor. Dacă mai avem şi o inflamaţie acidă, deja vorbim de o inflamaţie şi o acidoză la un nivel foarte mare. Somnul, dacă este odihnitor şi îndestulător, îmbunătăţeşte aceste funcţii, le susţine şi astfel ne refacem mai repede şi mai bine”, a mai punctat specialistul.
Oamenii îşi adaptează somnul în funcţie de programul personal şi social, însă mult mai important este să urmăm cursul natural, biologic, care ne spune că organismul nostru are tendinţa de a se adapta după soare, după cum subliniază Iuliana Dabija. Altfel spus, activităţile ar trebui să înceapă o dată cu răsăritul soarelui, iar somnul, pe timp de vară, după ce apune astrul zilei. “Noi ne putem juca cu orele dedicate socialului şi serviciului, apelăm la ceaiuri, cafele, energizante, dar chiar dacă pentru moment avem impresia că am câştigat mai multe ore pentru activităţi, acest lucru nu va funcţiona pentru mult timp şi organismul va resimţi o acută nevoie de odihnă”, a punctat specialistul.
La fel de important este să mergem la culcare cu stomacul cât mai gol, pentru ca acesta să poată să-şi ducă la bun sfârşit procesul de digestie.
“Dacă vom merge la somn la orele 22.00 – 23.00, ideal ar fi să ne oprim din mâncat la orele 18.00 – 19.00. Cu cât ne oprim din mâncat mai repede şi mergem la somn cu stomacul gol, cu atât procesele care se desfăşoară în somn se vor derula cu uşurinţă, iar corpul nostru va avea răgazul să elimine reziduurile pe care le produce în timpul zilei. Deci ultima masă să fie servită cu 3 – 4 ore înainte de somn şi, neapărat, să fie cea mai uşoară de peste zi”, concluzionează Iuliana Dabija.
(Ilona Farkas)