Casa Regelui Charles III din Viscri a fost redeschisă publicului. Cât costă cazarea pentru o noapte

Un nou sezon de vizitare la casa Regelui Charles III s-a deschis cu vernisajul expoziţii de fotografie în premieră în România – The Darkness Within, Copşa Mică 1988 – 1995. Cele 42 de fotografii ale lui Barry Lewis surprind imagini din Copşa Mică de dinainte şi după 1989, iar pentru acestea, artistul britanic a fost recompensat  cu prestigiosul premiu Leica Oskar Barnack (LOBA).

Sursa foto: Agerpres

În cele 42 de fotografii, vizitatorii vor descoperi dezolarea şi rezilienţa locuitorilor oraşului în mijlocul întunericului generat de fabricile Carbosin şi Sometra.
M-am întors în Transilvania pe 6 ianuarie 1990. Era o iarnă aspră şi îngheţată. Am înţeles că lucrurile nu s-au schimbat în bine când, ajuns la câţiva kilometri de oraş, am văzut culoarea zăpezii schimbându-se din alb în gri şi am întâlnit nişte ciobani cu turma lor de oi albe înnegrite. Sursa negrului erau 7 coşuri de fum de mărimea unor silozuri de rachete menite să protejeze oamenii de poluare, dar având filtrele în mare parte distruse. În Copşa Mică oamenii erau negri, zăpada era neagră, casele erau negre, copiii erau negri şi nimic nu creştea în câmpurile negre din jur. Pe măsură ce mergeam pe crusta îngheţată a zăpezii întunecate, fiecare pas lăsa o urmă albă, un fel de negativ fotografic şi mă simţeam intrat într-o lume suprarealistă în care totul era întors cu susul în jos, îşi aminteşte fotograful britanic, potrivit sursei citate.

Aceasta este cea de-a doua expoziţie a fotografului britanic în Casa Regelui Charles III din Viscri, după seria de portrete fotografice inedite ale unor artişti români, expuse aici în toamna anului 2023.
Casa din Viscri va fi deschisă publicului până la finalul lunii octombrie şi va găzdui, în continuare, expoziţia de carte şi artă florală “The Transylvania Florilegium”. De asemenea, poate fi vizitată expoziţia permanentă “Prezervarea învelitorilor istorice”, realizată în parteneriat cu Asociaţia Monumentum şi The King’s Foundation.
Anul trecut, casa Regelui Marii Britanii a fost vizitată de peste 38 de mii de turişti români şi străini.

***

Regele Charles are în România zece proprietăți, iar cea mai cunoscută este casa de la Viscri. Casa de vacanță a monarhului britanic are 5 camere cu baie proprie, iar o cameră dublă se închiria anul trecut cu prețuri cuprinse între 533 de lei și 940 de lei pentru o noapte, în funcție de opțiunea de servire a mesei.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: