Comemorarea evreilor din Transilvania de Nord

Începând de marţi, 28 mai, şi până la sfârşitul lunii octombrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei va fi deschisă o expoziţie prin care se doreşte comemorarea evreilor din Transilvania de Nord ucişi în lagărele naziste. Expoziţia inedită constă într-o instalaţie formată din 20 de mii de pantofi.

Sursa foto: https://aboutholocaust.org/

Pantofii nu sunt dintre cei vechi, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ci sunt noi, arătând prezentul în care trăiesc copiii, femeile şi bărbaţii care nu trebuie să uite ororile Holocaustului.

Tot la Cluj,  în această săptămână s-a marcat la nivel academic opt decenii de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord la Auschwitz. Prin intermediul unei conferinţe internaţionale care a reunit istorici, cercetători, experţi în istoria Holocaustului din Ungaria şi Transilvania de Nord., manifestarea fiind organizată de Universitatea Babeş-Bolyai prin FSPAC – Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării – Institute for Holocaust and Genocide Studies – IHGS alături de „Institutul Elie Wiesel” au reunit la Cluj.

Între 15 mai şi 7 iunie 1944 de pe teritoriul Ungariei au fost deportaţi 289.357 de evrei, în 92 de garnituri de tren. Dintre aceştia, 131.639 de evrei au fost deportaţi din Transilvania de Nord, în 45 de transporturi. Doar câteva mii au supraviețuit și s-au întors”, potrivit Institutului  Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

În lagărele din Transminstria au fost deportaţi aproape 300.000 de evrei români, în special din nordul Moldovei și Bucovina, majoritatea dintre aceştia murind de foame şi de frig, din cauza bolilor sau au fost împușcați.

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: