Două filme româneşti la Festivalul de Film de la Cannes

Lungmetrajul “Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, a fost selectat în competiţia Festivalului de Film de la Cannes 2024. De asemenea,   documentarul Nasty, regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu şi Tudor D. Popescu, va fi prezentat în cadrul secţiunii Proiecţii Speciale. Alături de Emanuel Pârvu au mai fost invitaţi pe Croazetă şi Mohammad Rasoulof, un cineast iranian care critică regimul de la Teheran, şi regizorul francez Michel Hazanavicius cu un lungmetraj de animaţie, dar şi alţi coloşi ai cinematografiei precum Francis Ford Coppola sau Paolo Sorrentino.

 

Sursa foto: Facebook/Emanuel Pârvu

Lungmetrajul “Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, a fost filmat, la finalul anului trecut, la Sfântu Gheorghe şi Dunavăţ, şi spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinţilor săi, învaţă la Tulcea. Atunci când părinţii sunt confruntaţi cu un adevăr pe care nu sunt în stare să îl înţeleagă, dragostea necondiţionată pe care acesta ar trebui să o primească de la ei dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluţie, se precizează în sinopticul filmului.
Din distribuţia filmului fac parte actorii Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Valeriu Andriuţă, Adrian Titieni, Ingrid Micu-Berescu, Richard Bovnoczki, Alina Berzunţeanu şi Vlad Brumaru.
Astfel, numărul filmelor care se vor lupta la ediţia din acest an pentru trofeul Palme d’Or este de 22.
Competiţia oficială la Cannes este ceva ce, ca regizor, probabil visezi toată viaţa, locul în care îţi doreşti să îţi fie văzute filmele, unde doreşti să fii. Sunt atât de multe cărări pe care, la un moment dat, o poţi lua – de la ideea filmului la scenariu, de la locaţii la filmarea propriu-zisă, de la actorie la montaj, încât nici nu mai ştii exact de unde s-a legat. Sigur de la Dumnezeu. Un mare mulţumesc tuturor celor implicaţi, am făcut împreună o echipă minunată şi iată şi prima noastră (mare) recunoaştere, a declarat Emanuel Pârvu, regizorul filmului intrat în competiţia de la Cannes.

***

În cadrul secţiunii Proiecţii Speciale va fi prezentat şi documentarul „Nasty”, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, care a fost lansat recent Bucureşti, în prezenţa unor nume mari ale sportului mondial precum Boris Becker, Ion Ţiriac, Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci, Gheorghe Popescu sau Camelia Potec. Documentarul este regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu şi Tudor D. Popescu, distribuit de Transilvania Film şi produs de Libra Films şi HDR Evolution, în co-producţie cu HBO şi Televiziunea Română.
Este extraordinar că NASTY este selecționat anul acesta la Cannes. În Franța, Ilie Năstase este la fel de iubit ca în România. Includerea documentarului în selecția festivalului este o recunoaștere a muncii noastre de echipă și o dovadă că poți fi selecționat la Cannes și cu un film care nu e neapărat în zona cinema-ului de autor. E un pas înainte și spre distribuția internațională a filmului, sper să fie văzut în toată lumea. I-am dat vestea și lui Ilie și s-a bucurat foarte tare, a spus Tudor Giurgiu, potrivit Transilvania Film.

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: