Generația schimbării: tinerii și puterea votului în Uniunea Europeană

Societatea Studenților Europeniști organizeză în perioada 13-19 mai, la Cluj-Napoca, un proiect educaţional care are ca scop implicarea și familiarizarea tinerilor cu procesul democratic european. Tineri din întreaga țară pot participa la Simularea Parlamentului European, un mod interactiv de a inţelege cum funcţionează legislativul european.

Proiectul naţional ajuns la cea de-a XIV-a ediție este derulat de Societatea Studenților Europeniști (SSE), o organizație non-guvernamentală studențească, apolitică și non-partizană, ce acționează sub auspiciile Facultății de Studii Europene. Prin intermediul proiectului SimPE, participanții vor avea șansa de a prelua rolurile deputaților europeni și de a aborda provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent. Această experiență interactivă le va permite să își dezvolte abilitățile de dezbatere, negociere și luare a deciziilor, oferindu-le o perspectivă valoroasă asupra procesului legislativ european. Scopul principal al acestei simulări este de a promova înțelegerea profundă a valorilor europene, a principiilor democratice și a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene, transmit organizatorii.

Timp de o săptămână, fiecare participant va reprezenta o țară din UE, respectiv un grup politic (Renew Europe, PPE, S&D sau ECR) și va dezbate în cadrul unei comisii specifice Parlamentului European, precum: ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară), CULT (Cultură și Educație), FEMM (Drepturile femeilor și Egalitatea de gen) sau AFET (Afaceri Externe).

Tinerii interesaţi să ia parte la această simulare trebuie să se înscrie (completând formularul disponibil până pe data de 21.04.2024) şi  achite (în două tranșe) o taxă a cărei valoare diferă în funcție de necesitatea cazării în Cluj-Napoca pe perioada proiectului: 150 de lei pentru participanții care necesită cazare în Cluj-Napoca, 90 de lei pentru cei care nu necesită cazare și 50 de lei pentru studenții Facultății de Studii Europene. Taxa include mese, coffee breaks, acces la activitățile de networking și “welcome kit-ul de europarlamentar”.

***

Pentru mai multe detalii se pot consulta paginile de Instagram (@simpe_oficial) și Facebook (Simularea Parlamentului European).

Date de contact:

Manager Proiect: Haiura Ilinca (0755 677 119)

Manager PR: Glijinschi Vlada (0748 607 412)

Adresă e-mail: simulareaparlamentuluieuropean@gmail.com.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: