Prin definiţie, gustarea reprezintă un aperitiv rece, o masă într-o cantitate cât mai mică şi cu un aport caloric redus, dar care ne oferă acea doză de energie de care avem nevoie până la următoarea masă. Însă, de multe ori, spune specialistul în nutriţie Iuliana Dabija, avem tendinţa să transformăm gustarea într-un adevărat prânz copios, cu un număr mare de calorii, iar dacă acest lucru devine o obişnuinţă, nu doar silueta va avea de suferit, ci şi sănătatea.
Gustările ne pot aduce un aport caloric benefic sau, dimpotrivă, pot genera probleme metabolice cu repercusiuni pe termen lung şi în ceea ce priveşte silueta. Totul depinde de stilul de viaţă al fiecăruia şi de calitatea gustărilor.
“Din start trebuie să spunem că o persoană sedentară trebuie să scoată gustările din schema nutriţională. Putem apela la gustări dacă simţim că avem nevoie de combustibil care să ne susţină efortul fizic. Deci, întâi de toate trebuie să ne punem această întrebare: este sau nu util să consum această gustare?”, a precizat Iuliana Dabija, nutriționist și psihonutriționist, sportivă de performanță, antrenor personal și de grup, dar și consilier în dezvoltare personală.
Fiecare om ar trebui să-şi cunoască propriul corp şi să apeleze la gustările dintre mese doar când simte că organismul său se confruntă cu un dezechilibru glicemic.
De asemenea, spune specialistul, trebuie să fim atenţi şi să nu confundăm “nevoia de a mânca” cu “plăcerea de a mânca”, o păcăleală a minţii în care cad multe persoane.
“În ţările unde există o educaţie alimentară solidă, adulţii consumă maxim trei mese pe zi, iar distanţa între mese este esenţială şi variază în funcţie de vârstă. Ştiţi, stomacul nostru este ca o maşină de spălat rufe, odată ce o programăm, o lăsăm să-şi termine ciclul de spălare fără oprire. Nu-i dăm stop şi mai băgăm câte o rufă, două… La fel şi cu stomacul. Ca să funcţioneze foarte bine, ca digestia să se desfăşoare rapid, iar reziduurile alimentare care zăbovesc prea mult în organismul nostru să fie eliminate, trebuie să-l lăsăm să-şi finalizeze ciclul digestiv fără gustări în plus”, a subliniat Iuliana Dabija.
Astfel, un om ar trebui să aibă două sau trei mese pe zi, dintre care una principală, bogată în nutrienţi, pentru a oferi stomacului timp suficient pentru digestie. Această regulă are şi unele excepţii: adulţii care desfăşoară munci fizice solicitante şi copiii, deoarece aceştia se află în perioada de creştere şi sunt şi mult mai activi. “Ei au nevoie de gustări, însă adultul normal, mai ales cel sedentar, care face mişcare de două sau trei ori pe săptămână, poate să sară liniştit peste gustări”, a mai punctat specialistul.
Totuşi, în fiecare zi, ar trebui să ţinem “contabilitatea” caloriilor, iar ceea ce consumăm din punct de vedere energetic să fie direct proporţional cu aportul caloric. “Trebuie să menţinem un echilibru, iar numărul de calorii să fie pe măsura consumului de energie. Bineînţeles că, dacă ne dorim să slăbim, atunci vom mânca mult mai puţin, iar dacă dorim să asimilăm câteva kilograme, introducem mai multe calorii”, concluzionează nutriţionistul Iuliana Dabija.
(Ilona Farkas)