Muzica trompetistului Daoud a cucerit juriul „Jazz in the Park”

Competiţia de jazz organizată la Cluj-Napoca şi-a desemnat câştigătorii: trupa franceză Daoud – s-a clasat pe locul 1 şi a câștigat un premiu de 5.000 EUR, precum și invitația de a concerta la festivalul “Jazz in the Park” ce se va desfăşura în perioada 30 august – 1 septembrie, în Parcul Etnografic. Membrii trupei Daoud se inspiră din hip-hop, house italian și jazz modern, făcând senzaţie cu o muzică plină de groove.

 

Sursa foto: https://jammin.jazzajuan.com/

Trupa Daoud este formată din Daoud (foto) – trompetă, Etienne Manchon – clape, Félix Robin – vibrafon,  Louis Navarro – contrabas şi Guillaume Prévost – tobe. După câțiva ani pe scenele internaționale și în programe TV și radio, Daoud, trompetistul de jazz cu influențe hip hop și r’n’b, s-a întors în Franța pentru a-și dezvolta propriul proiect muzical. A colaborat cu diverși artiști, precum NoJazz, Kacem Wapalek, Pokey Lafarge, Slim Paul și Tonina, însă și-a construit cu măiestrie propriul univers muzical.

Locul al II -lea a fost ocupat de  Lyder Røed Quintet (NO), care preferă jazz-ul clasic, iar pe locul al III -lea berlinezii de la Magro fac o trecere între muzica electronică și jazz. Publicul clujean şi-a desemnat preferaţii, respectiv Zouratié Koné Trio din Belgia, care au adus în muzica lor influenţe africane.

Cea mai bună trupă românească a fost desemnată Nonconformist Anthology din Timișoara, un nume care face deja senzaţie pe piața din România. La categoria “Cea mai bună compoziție” a câştigat trupa ucraineană Jazz Family Trio ”Shekband”. Organizatorii au mai acordat cinci menţiuni, una dintre ele  fiind atribuită clujenilor David Luca Quartet.

 **

Jazzul a apărut la începutul secolului al XX-lea în orașul New Orleans din statul american Louisiana, trăgându-şi seva din melodiile populației negre, urmașă a sclavilor de origine africană. În jazz se simt în special influențe și tonalități de blues, la care se adaugă și elemente ale muzicii europene. Improvizaţia şi ritmul sunt elementele definitorii ale Jazz-ului.

daou

**

În 1917, formația Original Dixieland Jazz Band a avut mult succes la sala „New York Columbus Circle” și cuvântul „jazz” a intrat în vocabularul curent, deși apăruse deja cu referire la muzică în 1913 într-un ziar din San Francisco, fără să fi avut un ecou deosebit.

**

Reprezentanţi de seamă a muzicii Jazz: Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Miles Davis, Al Di Meola, Chicago şi Stanley Clark.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: