Ordonanţa de Guvern care prevede noi măsuri fiscale aplicabile de la 1 noiembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Printre prevederi se numără eliminarea anumitor facilităţi fiscale, taxarea suplimentară a bonurilor de masă şi voucherelor de vacanţă şi supra-impozitarea companiilor cu cifre de afaceri mai mari de 50 milioane de euro.
Mai multe măsuri fiscale vor intra în vigoare miercuri, 1 noiembrie, urmând ca de la 1 ianuarie 2024 să se aplice şi altele. Acestea au fost asumate de Executiv, scopul fiind acela de păstrare a deficitului curent în limitele acceptate de Comisia Europeană. În caz contrar, finanţările prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar urma să fie puse în pericol.
Astfel, de la 1 noiembrie, facilităţile acordate de stat, respectiv scutirea de la contribuţia asigurărilor de sănătate, vor fi eliminate pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industrie alimentară. De asemenea, angajaţii din sectorul IT cu un salariu brut de peste 10 mii de lei vor plăti impozit.
Tot de la 1 noiembrie vor fi limitate şi plăţile cash: la sfârşitul fiecărei zile, în casieria persoanelor juridice sumele în numerar nu vor mai putea depăşi plafonul de 50 de mii lei.
De la 1 ianuarie 2024, bonurile de masă şi voucherele de vacanţă vor fi taxate suplimentar cu 10% (contribuţia la sănătate), iar acest lucru înseamnă că angajaţii vor primi mai puţin cu 10 procente pentru aceste beneficii. Totodată, voucherele de vacanță se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei.
Tot de la 1 ianuarie 2024 TVA-ul pentru anumite produse şi servicii va creşte de la 5% la 9%, iar autoturismele de peste 75 de mii de euro, respectiv locuinţele cu valoare mai mare de 500 de mii de euro vor fi impozitate suplimentar.
Noile prevederi legislative mai stipulează: o taxă de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50 milioane de euro, impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri pentru instituţiile bancare (pentru 2024 şi 2025), respectiv accize crescute la ţigări şi alcool. De asemenea, microîntreprinderile vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60 de mii de euro pe an și de 3% dacă înregistrează venituri care depășesc această sumă.
Despre impozitarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri, premierul Marcel Ciolacu a afirmat astăzi că este „o măsură bună, corectă”, declarând, totodată, că “este pentru prima oară în istoria României când s-a creat un echilibru între cheltuieli şi investiţii: deficit de 56 de miliarde de lei şi cheltuieli pe investiţii de 57 de miliarde de lei”.
*sursa foto: www.pexels.com
(Ilona Farkas)