Proiect de regenerare rurală în cinci comune din judeţele Cluj, Maramureş, Braşov şi Alba 

Centrul Cultural Clujean, prin programul România Remarcabilă, anunță deschiderea apelului pentru cinci rezidențe artistice în comunități rurale cu înscriere până pe 9 iunie 2023. Proiectul de regenerare rurală are ca scop păstrarea şi revitalizarea moştenirii culturale. Rezidențele România Remarcabilă au loc în perioada iulie – septembrie 2024 în cinci comune din județele Cluj, Maramureș, Brașov și Alba.

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/cccluj

În proiect sunt aşteptate să se înscrie artiste care să exploreze modul în care patrimoniul natural se integrează în narațiunile rurale, căutând să întărească sentimentul de apartenență al localnicilor și mândria culturală.

Printre mediile artistice despre care iniţiatorii cred că s-ar potrivi patrimoniului și comunităților ce-l conțin sunt incluse textilele, new media & instalații, foto-video & sunet, sculptură (lemn) şi ceramică. “Ne dorim ca fiecare artistă să poată lăsa o lucrare în comunitatea gazdă. Cele cinci rezidențe se concentrează pe păstrarea și revitalizarea moștenirii culturale prin integrarea spațiilor naturale, prin conectarea la povești locale, tradiții, obiceiuri existente sau în pericol de a fi uitate și care merită să fie date mai departe generațiilor viitoare și chiar elemente de patrimoniu imaterial senzorial (cum ar fi peisaje sonore naturale sau sunete realizate de om)”, se arată într-un comunicat al Centrului Cultural Clujean.

 

***

Sursa foto: https://www.facebook.com/cccluj

Cele cinci artiste ar trebui:
● să aibă o curiozitate antropologică spre a înțelege comunități și modul în care au evoluat;
● să aibă practici de lucru eco aware prin folosirea de materiale locale și integrarea spațiilor naturale;
● să caute să includă și să recontextualizeze tradiții și tehnici locale, cu referințe folclorice;
● să lucreze alături de/ în jurul oamenilor din aceste comune;
● să aibă o practică artistică de mai puțin de 10 ani pe care să o poată justifica printr-un portofoliu de lucrări și expoziții.

„Femeile pe care le-am cunoscut în satele remarcabile cântă de veselie și de tristețe, vorbesc cu plantele din grădină, cos când îți spun povești și te iubesc dându-ți mâncare. Rezidențele acestea au cea mai ridicată proporție de îmbrățișări per artist pe care o cunosc și sunt un bun punct de plecare într-o explorare artistică a naturii de la sat”, declară Irina Bălan, coordonatoarea rezidențelor.

Rezidența include:
● posibilitatea de a se caza sau de a vizita în lunile iulie – septembrie cele cinci comunități rurale: Mănăstireni (CJ), Moldovenești (CJ), Bârsana (MM), Fundata (BV) și Bucium (AB);
● sprijin din partea unui facilitator local care are rolul de a introduce artistele în comunitate, de a sprijini integrarea lor și de a promova participarea localnicilor;
● întâlniri de conectare cu membrii comunității pentru a prezenta propriile practici artistice și întâlniri de lucru în comun (sub formă de ateliere de cercetare sau creație participativă);
● realizarea unei lucrări care să rămână în comunitate și care să poată fi inclusă în expoziția de final a rezidențelor;
● documentarea procesului de lucru printr-un jurnal audio-video, foto sau scris al rezidenței care să poată fi accesibil echipei de proiect, iar fragmente din acesta făcute publice;
● self managed residency – un buget de până la 15.000 de lei brut în total pentru fiecare rezidență, sumă gândită să acopere onorariul artistelor, precum și costurile prevăzute de către acestea pentru desfășurarea rezidenței. Recomandăm ca cel puțin 50% din buget să rămână drept onorariu al artistei;
● participarea la un eveniment de final al rezidenței în comunitate alături de săteni în care vor fi discutate procesul creativ și felurile în care poate fi valorificat în comunitate.

**

Mai multe detalii despre patrimoniul natural al fiecărei comune se pot găsi pe:
https://romaniaremarcabila.ro/narative-naturale-rezidente-artistice-in-comunitati-rurale/.

**

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Centrul are 131 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 35 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 35 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.

**

În prezent, din rețeaua România Remarcabilă fac parte localitățile: Beliș, Bonțida, Mănăstireni, Moldovenești, Poieni, Ciurila, Vad (jud. Cluj), Bârsana (jud. Maramureș), Bucium (jud. Alba), Fundata (jud. Brașov), Plopiș (jud. Sălaj) și Valea Viilor (jud. Sibiu).

(Ilona Farkas)

 

 

Ne poți asculta și aici: