România votează. Cine va fi următorul preşedinte?

UPDATE 10: 𝑹𝒂̆𝒔𝒕𝒖𝒓𝒏𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒔𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̧𝒊𝒆 𝒊̂𝒏 𝒓𝒆𝒛𝒖𝒍𝒕𝒂𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒂𝒍𝒆𝒈𝒆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒇𝒖𝒏𝒄𝒕̧𝒊𝒂 𝒅𝒆 𝑷𝒓𝒆𝒔̧𝒆𝒅𝒊𝒏𝒕𝒆 𝒂𝒍 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒆𝒊

Elena Lasconi are peste 2.000 de voturi în faţa lui Marcel Ciolacu după numărarea voturilor din 99,98% din secţiile de votare. Astfel se prefigurează o confruntare în turul 2 al alegerilor prezidenţiale între candidatul independent Călin Georgescu şi Elena Lasconi, candidatul partidului progresist USR.

UPDATE 9 : Rezultate parţiale după numărarea a 99,42 % din voturi:

Sursa foto: AEP

Călin Georgescu – 22,8 %

Marcel Ciolacu – 19,31 %

Elena Lasconi – 19,03 %

George Simion – 13,9 %

Nicolae Ciucă – 8,83 %

 

 

Update 8 – Rezultate parțiale după centralizarea a 95% dintre procesele verbale ora 02:00

După numărarea a aproape 95% dintre procesele verbale (adică 19.053 din 20.059), la ora 02:00, rezultatele arată astfel: Călin Georgescu – 22,16% (1.844.948 voturi) și Marcel Ciolacu – 20,38% (1.696.237 voturi).

Cei doi sunt urmați de Elena Lasconi – 17,81% (1.482.599 voturi), George Simion – 14,2% (1.182.322 voturi) și Nicolae Ciucă – 9,16% (762.541 voturi).

 

Acestea sunt rezultate provizorii și nu au fost încă centralizate procesele verbale din toate orașele mari.

Diferența la această oră între Călin Georgescu și Marcel Ciolacu este de aproape 150.000 de voturi. Diferența între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi este de circa 214.000 de voturi.



UPDATE 7 : Rezultate în timp real pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente

Pe site-ul https://prezenta.roaep.ro/prezidentiale24112024/pv/romania/results sunt prezentate în timp real rezultatele votului de astăzi, pe măsură ce preşedinţii secţiilor de votare transmit în format digital procesele verbale cu voturile exprimate. Acest lucru se întîmplă în premieră pentru România, iar aplicaţia a fost dezvoltată de Autoritatea Electorală Permanentă în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cu Institutul Naţional de Statistică. Pe acelaşi site sunt disponibile, pe ţară sau pe judeţe, grafice şi clasamente pe categorii de vârstă, studii sau sex.

Sursa foto: AEP

UPDATE 6: Cifre surprinzătoare după numărătoarea oficială a 29% din secțiile de votare din ţară:

Sursa: AEP

Marcel Ciolacu – 23,38%

Călin Georgescu – 21,59%

George Simion – 15,59%

Elena Lasconi – 11,9%

Nicolae Ciucă – 9,94%

 

UPDATE 5: 📢📢𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗿𝗲𝘇𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗮̆𝗿𝗮̆ 𝗗𝗶𝗮𝘀𝗽𝗼𝗿𝗮:

Votul în ţară s-a încheiat, iar primele estimări au fost date publicităţii de institutele de sondare.
  
Rezultate EXIT-POLL Avangarde – CIRA, cu date strânse 𝒑𝒂̂𝒏𝒂̆ 𝒍𝒂 𝒐𝒓𝒂 19.00:
Marcel Ciolacu – 25%
Elena Lasconi – 18%
Călin Georgescu – 16%
George Simion – 15%
Nicolae Ciucă – 14%
Mircea Geoană – 5%
EXIT-POLL CURS cu datele strânse la ora 21:00:
Marcel Ciolacu – 24,6%
Elena Lasconi – 18,2%
Călin Georgescu – 16,5%
George Simion – 14%
Nicolae Ciucă – 13%
Mircea Geoană – 5,4%
Hunor Kelemen – 4,5%
𝑈𝑃𝐷𝐴𝑇𝐸 4 : 𝑀𝑎𝑖 𝑝𝑢𝑡̧𝑖𝑛 𝑑𝑒 𝑜 𝑜𝑟𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑣𝑜𝑡 𝑙𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑡𝑢𝑟 𝑑𝑒 𝑠𝑐𝑟𝑢𝑡𝑖𝑛. 𝑃𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡̧𝑎 𝑙𝑎 𝑣𝑜𝑡 𝑙𝑎 𝑜𝑟𝑎 20.00 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑑𝑒 51,16%. 𝐶𝑒 𝑠𝑝𝑢𝑛 𝑎𝑛𝑎𝑙𝑖𝑠̧𝑡𝑖𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑣𝑜𝑡𝑢𝑙 𝑡𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟.

La ora 20.00 prezenţa la vot este de 51,16%. Pe categorii de vârstă, cei mai mulţi votanţi au fost cei cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani, cei din categoria 65+, urmează categoria 35 – 44, 25 – 34 şi 18 – 24. Totuşi, această ultimă categorie, a tinerilor, este în creştere faţă de celelalte tururi de scrutin. “Tinerii au venit în proporţie ceva mai mare la vot şi asta contează”, a subliniat profesorul universitar Marian Preda, sociolog şi rector al Universităţii Bucureşti.

Sursa foto: AEP

“Ceva s-a schimbat fundamental după prânz în participarea la vot atât în țară, cât și în diaspora. Prezenţa la vot în prima parte a zilei, până pe la prânz, era semnificativ mai mică decât în 2019. Asta conducea la proiecții finale de prezență la vor sensibil mai mică (cu 10-15 %) comparativ cu 2019.  O creștere rapidă a participării înregistrată azi, începând cu ora 12.00, face proiecțiile să arate că, dacă se continuă tendința, la ora 21.00 vom înregistra mai multe voturi decât în 10 noiembrie 2019 și în țară și în diaspora. Vom vedea în final cât de multe.

Ce este cert: înainte de ora 12.00 votează preponderent persoane mai disciplinate (mai in varstă, proporțional mai multe din rural și urbanul mic, ceva mai multe din activul de partid saa u dintre cei controlați/dependenți de ei).

După ora 12.00 ponderea tinerilor, celor din orașele mari, a celor cu studii superioare, de obicei crește. Fiecare se poate uita pe care dintre candidați îi ajută și pe care îi încurcă schimbarea aceasta evidenta față de anul 2019”, a scris, pe o reţea socială, prof.univ. Marian Preda.

Analistul Cristian Tudor Popescu a scris şi el cu mai puţin de două ore: „E pe muchie de cuțit. Lăsați tot și mergeți la vot!”.

 

𝑼𝑷𝑫𝑨𝑻𝑬 3:  𝑷𝒆𝒔𝒕𝒆 675 𝒅𝒆 𝒎𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊 𝒂𝒖 𝒗𝒐𝒕𝒂𝒕 𝒊̂𝒏 𝒔𝒕𝒓𝒂̆𝒊𝒏𝒂̆𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒑𝒂̂𝒏𝒂̆ 𝒍𝒂 𝒐𝒓𝒂 18.00

Românii care locuiesc în străinătate sau care se află doar în tranzit în afara României pot vota până la ora locală 21.00 a ţării respective.

Până la ora 18.00, ora României, în străinătate au votat 675.003 de românicu aproape o sută de mii mai mulţi faţă de primul tur al alegerlor din 2019. Nu este totuşi de mirare dacă ţinem seama că românii din Diaspora au avut la dispoziţie trei zile pentru a-şi exrcita dreptul de vot.

La al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2024, votarea în Diaspora se va desfășura, în aceleași intervale orare, în zilele de 6, 7 și 8 decembrie 2024.

UPDATE 2 𝐈𝐠𝐧𝐨𝐫𝐚𝐭̧𝐢 𝐚𝐬̧𝐚-𝐳𝐢𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢. 𝐂𝐢𝐟𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐩𝐚𝐫 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐨𝐱𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐢!

Începând cu orele prânzului au apărut pe diferite site-uri aşa-zise “cifre ale momentului”, nişte exit-poll-uri care din punctul de vedere al sociologilor sunt doar intoxicări. Acele ierarhii ”de moment” sunt rostogolite cel mai probabil pentru a manipula şi influenţa votul cetăţenilor, astfel că fostul director CURS, Cătălin Stoica, a declarat pentru site-ul Hotnews că cifrele “trebuie ignorate”. 

“Am făcut multe exit-poll-uri la alegeri. Și niciodată nu poți avea la prânz sau după amiază date care să poată fi tratate drept rezultate”, a spus Cătălin Stoica, potrivit aceleiaşi surse.

Datele intermediare la exit-poll, prezentate drept rezultate, sunt o problemă de lege, dar și de incorectitudine sociologică. ”Așteptați ora 21!”, a afirmat Stoica, amintind că și acele date, de la ora 21.00, reprezintă culegerea declarațiile de la ieșirea de la vot de până la ora 20.00. ”De regulă, cifrele de la 22:30, care cuprind închiderea de la ora 21, acelea trebuie luate în calcul”, a spus fostul director al CURS.

Sociologul Gelu Duminică afirmă că aceste date pot reprezenta interesul unor partied, a unor candidaţi sau a altor “jucători”.

Consiliul Național al Audiovizualului a sesizat Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă după ce mai multe site-uri au publicat date ale exit-pollurilor pe parcursul zilei de vot.

Precizări de la Biroul Electoral Central cu privire la sondajele apărute în ziua votului: Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoștința opiniei publice că „în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării”, potrivit dispozițiilor art. 39 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, precizăm că, potrivit prevederilor art. 55 lit. y) și art. 56 alin. (1) și alin. (2) lit. f) și g) din aceeași lege, nerespectarea dispozițiilor invocate anterior constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravenției este de competența Consiliul Naţional al Audiovizualului, în cazul în care aceasta este comisă de radiodifuzori, respectiv de competența Autorității Electorale Permanente, în cazul în care este comisă de altcineva decât de radiodifuzori.

𝑼𝑷𝑫𝑨𝑻𝑬 1 – 𝑰̂𝒏 𝒄𝒆 𝒄𝒐𝒏𝒅𝒊𝒕̧𝒊𝒊 𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒖𝒍𝒆𝒂𝒛𝒂̆ 𝒗𝒐𝒕𝒖𝒍

În țară, alegătorii vor vota pe liste permanente, în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, sau pe liste suplimentare, la orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul.

Pentru scrutinul la prezidențiale, alegătorii vor primi un singur buletin de vot, care va conține numele celor 14 candidați. Ştampila de vot trebuie să fie aplicată în așa fel încât opțiunea de vot să fie evidentă, cel mai bine în interiorul patrulaterului. Dacă se depăşeşte patrulaterul dar nu este atins un altul, votul va fi valabil.

Votul este anulat dacă:

  • pe buletinul de vot nu a fost aplicată ștampila de control a biroului electoral al secției de votare, până la înmânarea acestuia către alegător;
  • buletinele de vot au alt model decât cel legal aprobat;
  • pe buletinele de vot nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ”VOTAT”;
  • pe buletinele de vot ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora, inclusiv în situația în care una dintre impresiunile unei ștampile a fost tăiată olograf sau există înscrieri olografe numai cu privire la valabilitatea uneia dintre acestea;
  • ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului și atinge un alt patrulater;
  • pe buletinele de vot a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea „VOTAT” care are alt model decât cel legal aprobat.

*** Voturile nule nu sunt luate în calcul atunci când sunt numărate voturile valabil exprimate, după închiderea urnelor.

 

Primul tur al alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României se desfăşoară astăzi, 24 noiembrie, toate secțiile de votare din țară fiind deschise până la ora 21.00. Pe teritoriul României au fost organizate 18.969 de secţii de votare, alte 950 fiind organizate în străinătate, potrivit datelor  Autorităţii Electorale Permanente (AEP). La ora 14.00 prezența la vot era de 24,67%, cu puţin sub prezenţa la vot din 2019. Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real, însă, atenţie, cifrele oficiale ale AEP cu prezenţa la vot din 2024 includ și diaspora.  

Sursa foto: https://web.facebook.com/AutoritateaElectoralaPermanenta

În țară, votarea se poate prelungi, în condiţii excepţionale, până la ora 23:59, astfel: cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot îşi pot exercita dreptul constituţional. Aceleași reguli privind prelungirea programului secțiilor de votare se aplică și pentru secţiile organizate în străinătate.

Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 18.008.480 cetățeni, conform informațiilor Autorității Electorale Permanente (AEP), iar alţi 989.230 de cetățeni cu domiciliul în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale 2024.

De la începerea votării au fost sesizate 80 de posibile incidente din care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare şi 21 nu s-au confirmat. Au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, 7 amenzi şi 27 de avertismente. De asemenea se efectuează cercetări cu privire la 8 posibile infracţiuni.  Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a oferit informaţii actualizate la ora 14.00 cu privire la incidentele din ziua votului.

*** Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot pe categorii de vârstă, mediu și gen. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

*** AEP le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală, îndemnându-i, totodată, să contribuie la desfășurarea în cele mai bune condiții a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.

Ilona Farkas

Ne poți asculta și aici: