Seară Richard Wagner la Filarmonica de Stat „Transilvania”

Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania” vine în faţa publicului meloman cu o seară dedicată în întregime unui titan al istoriei muzicii – Richard Wagner. Concertul programat pentru vineri, 24 noiembrie 2024, începând cu ora 19.00 la Colegiul Academic, îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Mandeal, dirijorul principal al Filarmonicii clujene.

 

Vineri, 24 noiembrie 2023, publicul clujean este aşteptat să asculte fragmente din operele lui Richard Wagner: Uvertura operei Tannhäuser, Preludiul Actului I din opera Lohengrin, Wesendonck Lieder (solistă mezzosoprana Antonela Bârnat), Preludiu şi Moartea Isoldei din opera Tristan și Isolda și Preludiul operei Maeştrii cântăreți din Nürnberg. Vor interpreta pe scena din Auditorium Maximum al Colegiului Academic membrii Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.

Seara Richard Wagner va marca anul dedicat memoriei compozitorului și dramaturgului născut la Leipzig, teoreticianului artei germane, unuia din cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical. Solista serii va fi mezzosoprana Antonela Bârnat, cunoscută deja melomanilor clujeni ca urmare a prezenței sale pe scena din Auditorium Maximum cu prilejul concertului de închidere a Festivalului Mozart – Missa solemnis de Ludwig van Beethoven, care a avut loc săptămâna trecută”, informează reprezentanţii Filarmonicii de Stat “Transilvania”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

***

Richard Wagner este unul dintre compozitorii care au adus mutații fundamentale în genul de operă, pe care l-a reconsiderat din prisma complexității fenomenului și pentru care a sintetizat toate componentele atât de diverse ale genului – muzică, poezie, teatru, coregrafie, decor. Acest lucru a fost posibil prin implicarea compozitorului în toate detaliile operei. Toate acestea au condus spre conceptul de Gesamtkunstwerk, operă de artă totală, cu implicații mult dincolo de domeniul operei.

Faima pe care a dobândit-o Wagner s-a datorat personalității sale artistice copleșitor de importante și controversate, în același timp.

Operele sale au schimbat fața muzicii și au ridicat acest gen pe același piedestal pe care Beethoven așezase simfonia. Wagner a fost cel care a abandonat subiectele tradiționale preferate, până atunci, de compozitorii de operă, orientându-se, în schimb, spre mitologia nordică și spre epopeile germane medievale. (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert))

***

Sursa foto: Filarmonica de Stat „Transilvania”

Cristian Mandeal este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii de Stat “Transilvania” începând cu stagiunea 2023/2024.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale.

La Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti a studiat pianul, compoziţia (cu Ştefan Niculescu) şi dirijatul (cu Constantin Bugeanu), perfecţionându-se ulterior cu Herbert von Karajan (Berlin) şi Sergiu Celibidache (München).

Parcursul său profesional a început cu activitatea de corepetitor la Opera Română din Bucureşti (1974/1977), devenind apoi dirijorul Filarmonicilor din Târgu-Mureş (1977/1980), Cluj (1980/1987) şi Bucureşti (1987/2009). De asemenea, a fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003.

În paralel cu funcţiile deţinute în România, maestrul Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra din Haifa (1999/2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce din San Sebastián, Dirijor Permanent al Orchestrei „Haydn” din Bolzano e Trento (2000/2003), Dirijor Invitat Permanent al Orchestrei „Halle” din Manchester (2005/2010), al Filarmonicii din Belgrad (2006/2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga.

În ampla listă a orchestrelor internaţionale cu care a colaborat, se regăsesc câteva dintre ansamblurile de frunte: Wiener Oper Orchester, Deutsche Oper Orchester Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, Dresdner Philharmonie, Münchner Philharmonie, Bayerisches Rundfunk Orchester, Hessisches Rundfunk Orchester, Oper und Museumsgesellschaft Orchester din Frankfurt, Südwest Rundfunk Orchester din Baden Baden şi Saarbrücken, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC London Orchestra, BBC Scottish Orchestra din Glasgow, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra Liverpool, RTE-Dublin, Orchestre Nationale de Belgique, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică şi Orchestra Radio din Praga, Orchestra Radio Slovenă din Ljubljana, Orchestra della Santa Cecilia din Roma, RAI Milano, Orchestra National de Catalunia din Barcelona, Israel Philharmonic Orchestra din Tel Aviv, Jerusalem Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra şi Orchestra Naţională Portugheză din Lisabona, Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, São Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varşovia, Sofia, Belgrad, Zagreb, Göteborg Symphony Orchestra.

Cristian Mandeal a fost invitat în cadrul unor festivaluri de mare anvergură: Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul „Primăvara de la Praga” şi „Toamna Pragheză”, Bloomington Festival din SUA, Tivoli Festival din Copenhaga, Quincena Musical din San Sebastián, Festivalul „Hannover 2000”, Festivalurile de la Istanbul, Ankara, Atena, Thessaloniki, Lisabona, Santander, Brescia-Bergamo, Ravello, Brno, Festivalul „Janáček” din Ostrava, BEMUS Festival din Belgrad.

În sălile unde a avut ocazia să evolueze – Wiener Staatsoper, Festspielhaus din Salzburg, Gewandhaus Leipzig, Berliner Philharmonie, Schauspielhaus Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Alte Oper din Frankfurt, Rudolphinum din Praga, Gran Auditorio din Madrid, Usher Hall din Edinburgh, Gasteig şi Herkulessaal din München, City of Birmingham Concert Hall, Bridgewater Hall din Manchester, Santori Hall din Tokyo – dirijorul a colaborat cu cei mai renumiţi artişti ai lumii muzicale internaţionale: Radu Lupu, Ileana Cotrubaş, Renato Bruson, Mstislav Rostropovici, Alicia de Larrocha, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber, Nelson Freire, Gerhard Oppitz, Grigori Sokolov, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Julian Rachlin, Victoria Mulova, Shlomo Mintz, Frank Peter Zimmermann, Isabelle Faust sau Maurice André.

Repertoriul extraordinar de vast al dirijorului Cristian Mandeal (atât în domeniul simfonic, cât şi în cel de operă) se concentrează, în special, pe secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. A dirijat peste şaizeci de prime audiţii absolute, lucrări ale compozitorilor români, dar şi ale unor compozitori străini, în parte dedicate dirijorului însuşi.

Este un promotor neobosit al creaţiei lui George Enescu, promovând-o pe toate meridianele. Un capitol aparte îl reprezintă opera Oedipe, pe care a prezentat-o în primă audiţie britanică, la Festivalul de la Edinburgh (2002), şi italiană, la Teatro Lirico din Cagliari (2005). În anul 2008, a devenit Preşedintele Societăţii „George Enescu” din Londra.

Printre sutele de minute imprimate la case de discuri ca Electrecord, BMG Ariola (Germania), AIX Record (SUA), Claves (Elveţia), Bis (Suedia) şi Halle Lable (Marea Britanie), se regăseşte integrala Simfoniilor lui Anton Bruckner (cu Orchestra Filarmonicii din Cluj). Cristian Mandeal a primit numeroase premii şi distincţii: Ordinul Italian „Steaua Solidarităţii Italiene” în grad de Mare Ofiţer, Cavaler şi Membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Pentru Merit-Mare Cruce”, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Premiul Fundaţiei Culturale Române, Premiul Radio Cultural, Premiul „Ionel Perlea”, Premiul „Dinu Lipatti” sau Medalia „George Enescu”.

Un punct de maxim interes din perioada recentă de activitate a lui Cristian Mandeal este reprezentat de colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o educă şi dirijează constant încă de la înfiinţare (2008), aducând-o, într-un timp record, la un nivel emblematic pentru cultura românească actuală.

***

Sursa foto: Filarmonica de Stat „Transilvania”

Mezzosoprana brașoveancă Antonela Bârnat și-a început cariera solistică în București încă din timpul studiilor universitare, colaborând – prin activitatea concertistică – cu orchestrele Filarmonicii „George Enescu”, Națională Radio și de Cameră. De la Vivaldi, Pergolesi, Händel, Bach până la Verdi, Dvořak, Mahler, Bruckner, repertoriul artistei a continuat să se dezvolte de-a lungul timpului și i-a creat atât oportunități de colaborare cu majoritatea orchestrelor filarmonice din țară, cât și invitații de a concerta în Canada Bulgaria, Liban, Lituania.

La doi ani după debutul său vocal-simfonic a venit și cel de pe scena Operei Naționale din București prin rolul Rosinei din opera „Bărbierul din Sevilla”.

Timbrul său liric i-a permis să abordeze cu ușurință repertoriul rossinian, care s-a îmbogățit mai apoi și cu personajul Angelinei din „Cenușăreasa”, sau roluri în travesti: Cherubino din „Nunta lui Figaro”, Nicklaus din „Povestirile lui Hoffmann”, Siebel din „Faust”, Hänsel – „Hänsel și Gretel”, Romeo – „I Capuletti e i Montecchi”.

A portretizat personajul Elvirei din opera „Don Giovanni” în regia lui Andrei Șerban, oportunitate prin care a început tranziția către roluri mai mature: Venus – „Tannhäuser”, rolul titular din opera „Carmen”, Dalila – „Samson și Dalila”, Santuzza – „Cavalleria Rusticana” sau principessa Eboli din opera „Don Carlo”  de Verdi. Devine, astfel, invitată a operelor din Iași, Timișoara, Brașov, Craiova, București, a Festivalului Internațional „George Enescu”, a Festivalului de operă Gut Immling – Germania și a Festival of the Aegean – Grecia.

Mezzosoprana este invitată frecvent să participe la evenimente de muzică contemporană, vocea sa fiind, de asemenea, imprimată în versiunea pentru voce joasă a lucrării Una Volta alla Corte del Principe a Feliciei Donceanu (lucrare încadrată în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române).

De asemenea, Antonela Bârnat a participat la turneele aniversare Aurel Stroe cu opera „Orestia II-Choeforele” în Germania, Elveția și Franța, a interpretat rolurile de mezzosoprană în opera-film „Fidelio ești tu!” (2020) și în cele trei titluri are proiectului Opera in Your Pocket (2022), producții de operă românească realizate în parteneriat cu Institutul Goethe din București.

Câștigătoare a premiului I al Concursului de canto din Rodos, Grecia, a premiului al II-lea al Concursului Internațional „Magda Ianculescu”, București, și a premiului  al IIIlea al Concursului de canto din Malmö, Suedia, Antonela Bârnat a avut ocazia să cânte – în cele peste 40 de roluri de operă și 30 de lucrări simfonice abordate până acum – sub bagheta unor maeștri ca Marek Janowski, Cristian Mandeal,  Cristian Măcelaru, Leo Hussain, Julien Salemkour, Toufic Maatouk, David Crescenzi, Paul Nadler, Horia Andreescu, ș.a.

***

Biletele la concert se pot achiziționa online, de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro,  de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau la locaţia evenimentului, cu o oră înainte de începerea concertului, în limita locurilor disponibile. Pentru acest concert este valabil abonamentul cu numărul 6.

***Sursa informaţii şi foto: Filarmonica de Stat “Transilvania”

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: