Start up-urile AI, date în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor

Marile case de discuri, între care Sony Music Entertainment, Warner Records şi Capitol Records, au intentat un proces pentru încălcarea drepturilor de autor la tribunalele federale din Boston și New York împotriva a două start up-uri specializate în inteligenţă artificială (AI): Suno şi Udio. Se cer despăgubiri de până la 150.000 de dolari/ cântec sau părți din profiturile companiilor.

 

Sursa foto: https://investitin.com/

„Serviciile fără licență precum Suno și Udio, care pretind că este „corect” să copiezi opera vieții unui artist și să o exploatezi pentru propriul profit, fără consimțământ sau plăți, anulează promisiunea unei IA cu adevărat inovatoare pentru noi toți”, a declarat directorul executiv al Recording Industry Association of America (RIAA), Mitch Glazier, într-un comunicat citat de AFP.

Începând cu anul trecut, numeroşi autori (artişti vizuali, ingineri şi jurnalişti) au depus plângeri împotriva unor companii de AI generativă, acuzându-le că se folosesc de creaţiile lor sau de munca lor pentru a antrena modele de AI capabile să reproducă texte, imagini, coduri informatice şi informaţii la cerere.

 Muzica adevărată vine din viața reală și din oameni reali, a spus directorul executiv al Black Music Action Coalition, Willie „Prophet” Stiggers, în acelaşi comunicat în care mai subliniază că “este vital ca artiștii și compozitorii să fie responsabili de propria lor muncă, poveste și mesaj”.

De asemenea, în luna aprilie a acestui an, peste 200 de artişti de renume, inclusiv starurile Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry şi Smokey Robinson, au cerut într-o scrisoare deschisă o protecţie mai bună a creaţiei şi a drepturilor de autor.

„Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării de pradă a inteligenței artificiale pentru a fura vocile și asemănările artiștilor profesioniști, pentru a încălca drepturile creatorilor și pentru a distruge ecosistemul muzical”, se arată în scrisoarea transmisă de Alianța non-profit pentru Drepturile Artistilor.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: