Știrile zilei de 15 decembrie la EBS: UBB, între cele mai verzi universități | Clujenii, în topul salariaților

Știrile zilei de 15 decembrie la EBS: Universitatea Babeș-Bolyai se numără între cele mai verzi din lume, salariul mediu net în județul Cluj e cu aproape 21% mai mare decât media națională și Ministerul Dezvoltării a aprobat 77 de noi proiecte finanţate prin PNRR.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se clasează pe primul loc între universităţile din România şi pe locul 228 în lume, conform clasamentului UI GreenMetric 2022. Acest top ierarhizează universităţile lumii în funcţie de şase indicatori principali, legaţi de dezvoltarea sustenabilă şi schimbările climatice. UBB o obținut scorul total de 7.445 de puncta, acesta reprezentând o creştere semnificativă faţă de cel înregistrat în anul 2021 (6.775 de puncte).

În luna noiembrie au fost vândute, la nivelul întregii țări, peste 61.600 de locuințe, cu circa 1.700 mai multe față de luna octombrie. Clujul pierde teren în fața altor județe, dar și raportat cu aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, au fost vândute 2.763 de imobile, față de 3.057 în aceeași lună din 2021. Prețul mediu a trecut de 2.400 de euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca.

Salariul mediu net în județul Cluj a fost cu aproape 21% mai mare decât media națională în luna octombrie 2022. Clujul ocupă locul al doilea la salarii în România, după Capitală. La nivel national salariul mediu net a fost 4.008 lei, în uşoară creştere, cu 5 lei față de luna septembrie 2022, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică. Cele mai mari salarii au fost încasate de angajații care lucrează în activităţi de servicii în IT, cu un câștig salarial mediu net de peste 9.400 lei, în vreme ce cele mai mici le regăsim în hoteluri şi restaurante.

Ministerul Dezvoltării a aprobat 77 de noi proiecte finanţate prin PNRR. Proiectele, în valoare totală de 407 milioane de lei, au fost depuse în cadrul celei de-a doua runde de atragere de fonduri pe componentele Valul Renovării şi Fondul Local. Au fost aprobate proiecte care vizează reabilitarea şi eficientizarea energetică a unor instituţii publice, asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, realizarea de sisteme inteligente de management local sau piste pentru biciclete.

 

Ne poți asculta și aici: