Ţara cu cei mai fericiţi oameni

World Happiness Report 2024, realizat sub egida ONU, a dezvăluit care sunt cele mai fericite naţiuni. Pentru al șaptelea an consecutiv, pe primul loc se situează Finlanda, urmată de “surorile” nordice Danemarca, Islanda și Suedia. România se află pe locul 21, însă doar pe segmentul de vârstă de până în 30 de ani.

Sursa foto: https://www.corriere.it/

 

Fericirea se calculează în baza a şase indicatori: venitul pe cap de locuitor, speranță de viață sănătoasă, prezența sau absența cuiva pe care omul se poate bizui în caz de nevoie, generozitate, libertate și seriozitate (aici referindu-se la nivelul de corupţie/încredere al guvernului şi mediului de afaceri dintr-o ţară).

Sondajul a fost realizat în 143 de țări din întreaga lume.

Sursa foto: https://ling-app.com/ 

În Finlanda îi găsim pe cei mai fericiţi oameni, urmaţi de vecinii danezi, islandezi şi suedezi. Surprinzător, pe locul cinci regăsim Israelul, însă cu precizarea că evaluările clasamentului se bazează pe cei trei ani anteriori lansării acestuia, respectiv 2021 – 2023, aşadar înainte de izbucnirea conflictului deschis cu organizaţia teroristă Hamas. Olanda ocupă locul șase, Luxemburgul este pe opt, Elveția se află pe locul nouă, iar pe 10 regăsim Australia.

Ca o particularitate, toate ţările din Top 10, cu excepţia Olandei şi Australiei, nu depăşesc 15 milioane de locuitori.

 

Germania se plasează pe locul 24, Franța pe 27, Spania pe 36, iar Italia a căzut de pe locul 33 pe 41.

Pentru prima dată, în Top 20 au intrat Costa Rica și Kuweit, ocupând locurile 12 și 13, iar Statele Unite au coborât pe locul 23.

Pentru prima dată sondajul este clasificat şi pe două categorii de vârstă a populației: segmentul persoanelor sub 30 de ani și al celor cu vârste de peste 60 de ani.

Pe segmentul de vârstă până în 30 de ani regăsim România pe locul 21.

Afganistanul rămâne cea mai slab clasată ţară din lume în ceea ce priveşte fericirea. Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo se află, de asemenea, pe ultimele locuri.

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: