„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate.
În anul 1889, Jules Verne, unul dintre cei mai citiți și mai apreciați autori din lume, finaliza romanul de anticipație „Castelul din Carpați” pe care îl publica în Franța, la început sub formă de foileton, în Magasin d’éducation, apoi într-un volum la editura Hetzel (1892), bucurându-se de un mare succes.
Acțiunea se petrece în arealul plin de basm al Carpaților Transilvaniei, în mediul românesc al Hațegului, în jurul unui castel în ruină care ascundea o poveste de dragoste tulburătoare.
Romanul a fost adoptat cu mult entuziasm și de cititorii din țara noastră, fiind considerat o carte a copilăriei, a adolescenței și, de ce nu, a maturității noastre. Dincolo de frumusețea, intriga și tragismul narațiunii, se nasc în mod firesc două întrebări și anume: a fost Jules Verne în Ardeal și care este misteriosul castel ce a servit ca sursă de inspirație creației sale?
Ascultați povestea Castelului din Carpații Transilvaniei prezentată la EBS Radio, în emisiunea Tête-à-tête cu Anca Brășfălean: