Naţionala României, închisă pentru o sută de ani în turnul Vienei

Când au ajuns să restaureze crucea şi globul din aur al domului Sfântul Ștefan din Viena, acum zece ani, în anul 2008, muncitorii constructori austrieci au avut surpriza să descopere închise de o sută de ani, de la ultima restaurare, câteva mesaje şi obiecte ale echipei care se ocupase de acelaşi lucru în urmă cu un secol. Oamenii de atunci au închis în globul de aur câteva fotografii, câteva obiecte mărunte, lucruri care s-au gândit ei că vor putea reprezenta un mesaj interesant şi convingător peste timp pentru generaţiile următoare.

Domul Sfântul Ștefan, construit în secolul al doisprezecelea pe ruinele a două biserici, a devenit în timp cel mai important edificiu religios din capitala Austriei, un simbol al oraşului şi un martor al multor evenimente istorice. Simbol puternic şi punct de reper al Vienei, catedrala apare astăzi pe monedele de 10 eurocenţi austrieci.

Turnul cel mai înalt, alintat de localnici cu apelativul de „Steffl”, are 136 de metri înălţime şi este punctul cel mai înalt al catedralei şi o trăsătură dominantă a orizontului Vienei. Datorită înălţimii sale, turnul a servit şi drept post de observare şi comandă pentru apărarea oraşului. În vârful său se află crucea şi globul de aur care necesită mici restaurări o dată la o sută de ani.

În 2008, la ultima restaurare, după descoperirea mesajelor trimise de oameni cu o sută de ani înainte, episcopul domului s-a hotărât să continuie tradiţia şi să închidă şi el câteva obiecte care să fie reprezentative pentru cei care, teoretic, în 2108, vor urma să restaureze crucea şi globul de aur. Aşa că a pus o colecţie de monede contemporane, câteva carduri expirate, o scrisoare către urmaşi.

Înainte să închidă coletul, fiul episcopului a hotărât să trimită şi el ceva peste secol, aşa că i-a oferit cu o strângere de inimă tatălui său albumul cu fotbaliştii prezenţi, în acel an, la campionatul european de fotbal din 2008, campionat ce s-a desfăşurat în Austria şi Elveţia.

Şi pentru că, deşi ni se întâmplă rar, atunci când ne calificăm la un turneu final de fotbal rămânem în istorie, o sută de ani vor sta închise, la peste o sută de metri în văzduh, imediat sub cruce, fotografiile lui Adrian Mutu, Mirel Radoi, Cristian Chivu sau Victor Pițurcă, urmând ca în 2108, la următoarea restaurare, cineva să le scoată din nou la lumină şi să încerce să identifice personajele. Până atunci, dacă vizitaţi Viena şi ajungeţi în dreptul domului, nu uitaţi să priviţi complice spre vârful turnului, suntem şi noi o mică parte din mister.

Tudor Runcanu

Ne poți asculta și aici: