AUDIO | Povești transilvane. Dávid Zólyomi, generalul care a visat să ajungă pe tronul Transilvaniei

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate din Transilvania.

Gabriel Rusu, profesor asociat la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universități „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vorbește în episodul de astăzi al Poveștilor Transilvaniei despre o frumoasă, dar tristă poveste de dragoste din Sighișoara. Este povestea generalului Dávid Zólyomi.

„În 1633, generalul Dávid Zólyomi, un șoim frumos și viteaz, care s-a remarcat în luptele din Ungaria Superioară în așa numitul Război de 30 de ani, este aerestat, fiind bănuit de trădare. Ambițios, poate mult prea ambițios, junele David, ce avusese până atunci o ascensiune fulminantă în elita țării, a visat să ajungă pe tronul Transilvaniei, bucurându-se de relațiile sale excelente cu turcii din Ungaria, dar și pe forța haiducilor din comitatul Hajdú-Bihar”, povestește istoricul.

Zólyomi este însă arestat și acuzat de trădare. Este dus în lanțuri la Sighișoara, unde are loc procesul și apoi este întemnițat în cetatea Chioarului.

Ascultați aici întreaga poveste a generalului care a avut o fiică în timp ce era închis.

Vezi și:

AUDIO | Povești transilvane. Ileana, vrăjitoarea din Tărpiu

AUDIO | Povești transilvane. Pila Baba, femeia transformată în strigoaie

AUDIO | Povești transilvane. Popa din Ciurila care i-a atacat vitejește pe turci

Ne poți asculta și aici: