Învățământul dual se dezvoltă tot mai mult la Cluj

Un proiect pilot de promovare a învățământului dual a fost lansat, astăzi, în premieră națională, la Cluj.

Partenerii Inspectoratului Școlar Județean în acest program vor fi agenții economici, care vor încerca să îi atragă pe tineri cu oferte educaționale, burse și viitoare locuri de muncă.

În județul Cluj, aproape 300 de copii sunt înscriși în învățământul dual, în cele 16 clase care funcționează în parteneriat cu firmele de aici.

Lansarea unui astfel de proiect vine în contextul în care există încă o reticență atunci când vine vorba despre această formă educațională.

„Un scop pe care ni l-am propus și care este foarte dificil de atins este, practic, schimbare de mentalitate la copii, dar și la părinți. Pentru că părintele este cel care decide atunci când discutăm despre elevii de clasa a VIII-a. Cred că este un proiect care va fi susținut de mulți agenți economici și cred că vom reuși să îi convingem pe tineri, să îi convingem pe părinți că școala duală este o alternativă. Și este o academie pentru că discutăm de un nivel de pregătire deosebit în meserie”, a declrata Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Fiecare elev primește, lunar, burse de 600-700 de lei, iar după terminarea studiilor, în funcție de specializare, absolvenții pot câștiga până la 1.000 de euro pe lună. De beneficii au parte și firmele, care își asigură angajați bine pregătiți.

„Beneficiul este foarte simplu. La sfârșitul unui an de școlarizare am 28 de lucrători, operatori chimiști care sunt calificați. Ei învață de pe băncile școlii să lucreze cu echipamentele noastre, devenind eficienți din prima zi. Criza pieței de muncă este de notorietate în România, dar există domenii precum fabricile, industria, construcții, ospitalitate unde este o criză masivă pentru că foarte mulți români calificați în astfel de domenii au plecat dincolo. Noi vrem să nu îi mai lăsăm să plece dincolo, ci să rămână aici”, a declarat Dragoș Damian, directorul unei companii farmaceutice.

În cadrul noului program de promovare a învățământului dual, agenții economici și reprezentanții instituțiilor de învățământ vor avea întâlniri cu elevii și cu părinții lor și vor organiza vizite în cadrul companiilor.

 

Ioana Pîrlea

 

Citește și:

Cererea firmelor clujene pentru învățământul dual, în creștere spectaculoasă! Companiile solicită o cifră de școlarizare mai mare cu aproape 50% decât acum

Consulul Germaniei, la Cluj: La noi în țară, familiile acceptă cu ușurință faptul că tinerii aleg o meserie calificată, non-academică

 

Materialul difuzat la EBS Radio

 

X
X
X