AUDIO | „Noi nu știm ce se va întâmpla după data de 15 mai” – angajații din sistemul privat after school solicită clarificarea situației din acest domeniu.

Sociologul Bianca Balea, antreprenor în domeniul educațional privat after school, atrage atenția, într-un interviu la EBS Radio asupra neclarității care planează asupra acestui domeniu cel puțin până în luna septembrie.

 

„Nu știm dacă deschidem, dacă nu deschidem, dacă deschidem după ce reglementări. Nimeni nu ne întreabă nici măcar dacă suntem dispuși să deschidem spațiile after – school cu respectarea strictă a unor reguli”, spune Bianca Balea.

În România între 120 și 150 de mii de copii învață în sistem privat (grădiniță, școală, after school), câteva mii dintre aceștia în Cluj. Spațiile after-school sunt închise de două luni și se află în fața perspectivei de a rămâne închise până în septembrie, fără sprijinul șomajului tehnic oferit doar în perioada stării de urgență și fără posibilitatea de a genera venituri.

„Nu cred că există unitate privată care dorește să deschidă în orice condiții, care dorește să își asume niște riscuri care țin de sănătatea noastră și a copiilor, dar variantele de educație online în acest domeniu sunt limitate drastic și foarte greu de realizat, dat fiind că  este vorba despre un specific mai degrabă fizic, cu activități fizice care implică echipamente ce nu există acasă.”

„Nu simt, ca antreprenor în educație, că existăm în ochii celor care iau în momentul de față decizii”

Bianca Balea spune că este nevoie de măsuri specifice pentru educația privată, care are alte pârghii decât cele educația de stat. „Statul trebui să ne vadă ca pe niște parteneri. Așa cum sistemul privat de sănătate este implicat în găsirea de soluții în această perioadă, și noi, în sistemul educațional privat suntem dispuși să ajută, să furnizăm idei și soluții.”

Bianca Balea precizează că spațiile educaționale sunt și o soluție pentru părinți. Faptul că unul dintre părinți poate rămâne în concediu este un ajutor, dar există familii monoparentale sau care au nevoie de 100% din ambele venituri. În plus, subliniează ea, munca de acasă dacă ai un copil este, de multe ori, imposibilă. „Poate ai nevoie de o oră două în care să îți termini treaba și copiii să fie într-un spațiu sigur”.

„Nu vrem să deschidem în orice condiții, doar ca să existăm, dar dacă nu va fi posibil, măcar să știm, să ne găsim de lucru până în septembrie, să ne generăm veniturile din altă parte. Dar nu avem această informație. Nu putem să investim în nimic pentru că nu știm ce va fi”, spune antreprenorul din domeniul educațional.

Ascultați interviul pe care Bianca Balea i l-a acordat lui Adrian Ardelean aici: