Povestea imaginii declarată “Fotografia anului”    

Imaginea cu o femeie palestiniană îndoliată care îşi ţine în braţe nepoţica ucisă în timpul unui bombardament israelian în Fâşia Gaza a câştigat principalul trofeu al prestigiosului concurs “World Press Photo”. În competiţia care premiază cele mai bune fotografii au fost înscrise peste 61.000 de lucrări realizate de peste 3.800 de fotografi din 130 de ţări care au “vorbit” lumii despre migraţie, familie sau război.

Imaginea declarată “fotografia anului” a fost surprinsă de Mohammed Salem, fotograf al agenţiei de presă Reuters, şi, după cum precizează AFP, o arată pe Inas Abu Maamar legănând în braţele sale trupul neînsufleţit al nepoatei ei de cinci ani, Saly, ucisă alături de mama şi de sora ei de o rachetă care a căzut peste casa lor din Khan Yunis, în luna octombrie.
“A fost un moment emoţionant şi trist şi am simţit că imaginea rezuma în sens larg tot ceea ce se petrecea în Fâşia Gaza”, a declarat Mohammed Salem, citat în comunicatul publicat de World Press Photo.
Despre această imagine profund emoţionantă, “care îţi rămâne în minte”, Fiona Shields, preşedinta juriului, a mai spus că este „un fel de mesaj literal şi metaforic despre oroarea şi inutilitatea războiului” şi reprezintă „un argument incredibil de puternic în favoarea păcii”.

La categoria „Story of the Year” -„Povestea anului” a fost declarată câştigătoare sud-africanca Lee-Ann Olwage, care lucrează pentru revista GEO, care prezintă “un portret intim al unei familii malgaşe ce trăieşte alături de un vârstnic diagnosticat cu demenţă”.
”Această poveste abordează o problemă de sănătate universală prin prisma familiei şi a îngrijirii medicale. Seria de imagini a fost compusă cu căldură sufletească şi tandreţe, reamintind publicului iubirea şi intimitatea care sunt necesare în perioadele de război şi de agresiune din lumea întreagă”, au transmis reprezentanţii juriului.
Fotograful venezuelean Alejandro Cegarra a câştigat premiul decernat în categoria „Long-Term Project”  – „Proiect pe Termen Lung”, cu nişte fotografii care spun povestea unor migranţi şi solicitanţi de azil ce încearcă să traverseze graniţa sudică a Mexicului. Fotografiile au fost realizate pentru cotidianul “The New York Times” şi agenţia “Bloomberg”.
La categoria „Open Format”- „Format Deschis” s-a impus ucraineana Julia Kochetova, al cărei site îmbină două stiluri jurnalistice: fotoreportajul şi documentarul, iar rezultatul este un minunat jurnal intim care dezvăşuie lumii întregi ce înseamnă să trăieşti în mijlocul unui război.

***

Fotografiile câştigătoare World Press Photo2024 vor călători în peste 60 de oraşe din întreaga lume în cadrul unei expoziţii itinerante. În România, acestea vor fi expuse în luna mai în Piaţa Universităţii.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: