Prof. dr. Doina Cosman: „Pentru a ne regla emoțiile, avem nevoie de multă comunicare”

În plin avânt al pandemiei de coronavirus, ne punem zilnic întrebări și căutăm imediat cele mai bune răspunsuri.

Uneori e neclar ce vrem, presentimentul unei boli e sfâșietor pentru suflet și ceea ce facem e să ne agățăm de știri, de cele mai multe ori fără să verificăm dacă au substanță sau sunt doar fake-uri.

Încercând să obținem răspunsuri autorizate, am solicitat părerea unui specialist în domeniul anxietății și al panicii, profesor doctor Doina Cosman, președinta Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie și, de asemenea, președinta Alianței Române de Prevenție a Suicidului.

Am întrebat ce trebuie să facem acum pentru a combate inevitabilele stări de anxietate prin care trecem, stări datorate situației pandemiei mondiale.

„Situația e oarecum neobișnuită pentru că nu au mai trăit-o mulți dintre noi, respectiv cei care sunt destul de tineri ca să nu fi trecut prin groza de război sau de alte molime. Ce putem face pentru a combate anxietatea! În primul rând să ne informăm foarte bine despre specificul acestei boli. Să raționalizăm care sunt mișcările și activitățile noastre. Să vedem care sunt activitățile care ne-ar putea pune în pericol de contaminare. După ce am rezolvat acest calcul și implicit rezolvarea de probleme din punct de vedere al rațiunii, să ne gândim la emoțiile noastre. Să ne gândim că aceste emoții se datorează unor știri neplăcute, dintre care unele sunt din păcate și de tipul fake news. Să nu aplecăm urechea la toate zvonurile și ispitele informatice care ni se pun ca ofertă și să ne păstrăm cumpătul. Pentru a ne regla emoțiile, avem nevoie de multă comunicare, lucru care se întâmplă în mod obișnuit atunci când suntem liberi. Acum această libertate de mișcare este restrânsă, în schimb libertatea de comunicare nu ne este restrânsă, așa că îi sfătuiesc pe toți cei care simt că încet, încet își pierd răbdarea, devin mai iritabili, anxioși, îi sfătuiesc să vorbească. Să își caute un prieten, o prietenă, o rudă cu care să povestească și să caute să împărtășească acele idei. Dacă cumva anxietatea sau frica, de diverse grade și intesități, de la cea plauzibilă, născută de anumite evenimente și până la cea patologică, care a depășit granița, este cazul să fie abordat un psiholog sau un psihoterapeut pe o platformă de psihoterapie online”, a spus medicul psihiatru.

Prof. dr. Doina Cosman conduce de o bună perioadă de timp Alianța Română de Prevenție a Suicidului, loc unde există un număr de urgență care e deservit exclusiv de voluntari și care consiliază zilele acestea toate formele de neliniște si anxietate. Numărul de telefon este 0800 801 200.

Pentru mai multe detalii vă recomandăm să ascultați integral interviul acordat postului nostru de radio.

 

Tudor Runcanu